Monday , July 22 2024

UE se pregătește de o nouă extindere, după alte șapte, dar trebuie să-și reformeze modul de funcționare

Țările Uniunii Europene vor deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova marți odată cu organizarea primelor conferințe interguvernamentale cu ambele țări, la doar doi ani după ce acestea au obținut statutul de țări candidate la aderarea la Uniune, relatează EFE, citată de Agerpres.


Belgia, care deține președinția prin rotație a UE în acest semestru, și-a stabilit obiectivul de a începe negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova în luna iunie, înainte de a preda ștafeta, la 1 iulie, Ungariei, care a recunoscut deja că nu va mai impulsiona continuarea negocierilor de aderare cu aceste țări în timpul președinției sale, dar va face aceasta în privința Balcanilor de Vest.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE este iminentă, dat fiind faptul că procesul poate dura mai mulți ani, având în vedere negocierile complexe între țările candidate și instituțiile UE, care integrează noi membri numai atunci când acestea îndeplinesc o serie de condiții politice, economice și instituționale.
Comisia Europeană a anunțat la 7 iunie că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit toate condițiile preliminare pentru a începe aceste negocieri formale, dar au cerut mai multe măsuri Kievului pentru combaterea corupției și a puterii oligarhilor în țară.
Candidații trebuie să dispună de instituții stabile care să garanteze democrația și statul de drept, o economie de piață și capacitatea de a face față presiunii concurențiale, aplicarea efectivă a drepturilor comune ale UE și capacitatea de a-și asuma obligațiile care decurg din aderarea la Uniune.
La ora actuală, nouă țări sunt candidate pentru a adera la blocul comunitar. În afară de Republica Moldova și Ucraina, mai sunt Serbia, Albania, Bosnia-Herțegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord și Turcia.
Kosovo și-a depus cererea de aderare în decembrie 2022, însă cinci țări UE – Spania, Cipru, Grecia, Slovacia și România – nu recunosc independența sa față de Serbia, ceea ce împiedică perspectivele sale de integrare, notează EFE.
Negocierile de aderare sunt un proces complex care poate dura și decenii, ca în cazul Turciei, care a solicitat aderarea în 1999, a început discuțiile în 2005 și nu le-a încheiat încă.
În timpul perioadei de negociere, țara candidată se pregătește să pună în aplicare legislația și normele UE. Comisia monitorizează progresele înregistrate de țara candidată în ceea ce privește reformele necesare și informează Consiliul și Parlamentul European cu privire la evoluțiile înregistrate prin rapoarte și comunicări periodice.
Partenerii din Balcanii de Vest urmează un proces de extindere unic, cunoscut sub numele de “Procesul de stabilizare și asociere”, care vizează stabilizarea politică și economică a acestor țări pentru a le pregăti de integrare.
De la crearea sa sub denumirea de Comunitatea Economică Europeană (CEE) în 1957 de către Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și țările de Jos pentru a se asocia, la început, pe baza intereselor lor economice, Uniunea Europeană a trecut prin șapte extinderi care au crescut numărul membrilor de la 6 la 27 în prezent – după Brexit-ul Regatului Unit în 2020.
Prima extindere a avut loc în regiunea Mării Nordului în 1973, odată cu aderarea Danemarcei, Irlandei și Regatului Unit, urmată de Grecia în 1981 și de Spania și Portugalia în 1986.
A patra extindere a avut loc cu aproape zece ani mai târziu, în 1995, odată cu aderarea Austriei, Finlandei și Suediei la Uniunea Europeană, succesoare a CEE după semnarea Tratatului de la Maastricht în 1993.
În 2004 a avut loc a cincea și cea mai amplă extindere a clubului UE – care și-a sărbătorit cea de-a 20-a aniversare în luna mai a acestui an – cu zece noi state membre care au aderat la UE, opt dintre acestea provenind din Europa Centrală și de Est: Republica Cehă, Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Republica Cehă.
Următoarea extindere a avut loc în 2007, odată cu aderarea Bulgariei și a României, iar șase ani mai târziu, în 2013, a avut loc a șaptea și ultima extindere până în prezent, odată cu aderarea Croației.
UE se pregătește acum pentru o nouă extindere, dar pentru aceasta trebuie să-și reformeze modul de funcționare pentru a-și menține și dezvolta capacitatea de a acționa în pofida numărului tot mai mare de membri cu culturi diferite și realități sociale, economice și politice disparate.  (Agerpres)

Vezi si

Trump a donat pentru campania de alegere a Kamalei Harris ca procuror general în California

Dacă vicepreședinta SUA Kamala Harris va obține nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale, după anunțul de …