Tuesday , June 18 2024

UE cere Chinei să convingă Rusia să se retragă din Ucraina

Uniunea Europeană a cerut joi Chinei să-și folosească influența asupra Moscovei pentru “a opri vărsarea de sânge” în Ucraina și a-și retrage trupele din această țară, informează France Presse.

Li Hui, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre soluționarea politică a conflictului din Ucraina, a fost primit la Bruxelles de Enrique Mora, “mâna dreaptă” a șefului diplomației europene Josep Borrell (foto), înainte de a pleca vineri la Moscova.

Reprezentantul UE “a salutat” vizita lui Li la Kiev săptămâna trecută, după apelul telefonic al președintelui chinez Xi Jinping către liderul ucrainean Volodimir Zelenski. În timpul întâlnirii lor, Enrique Mora și Li Hui au discutat despre “războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și modalități de promovare a unei păci juste și de durată”, se arată într-un comunicat al biroului lui Josep Borrell. Enrique Mora a subliniat că “Ucraina își exercită dreptul la legitima apărare și că Uniunea Europeană este hotărâtă să sprijine Ucraina pe termen lung”. “UE așteaptă de la China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, să lucreze pentru retragerea imediată și necondiționată a tuturor forțelor și echipamentelor militare ruse de pe întreg teritoriul ucrainean”, se precizează în comunicat.

“Ambele părți au convenit să rămână în contact și să continue să lucreze pentru o pace durabilă în Ucraina”, a insistat UE.  Rusia și China mențin relații strânse. Președintele Xi Jinping a vizitat Moscova în martie. China, un partener apropiat al Moscovei, nu a condamnat niciodată public invazia rusă.  Beijingul în schimb a propus în februarie un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, văzut cu scepticism de occidentali, amintește AFP.

 

Vezi si

Statele UE nu au ajuns încă la un acord privind numirea Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene

Liderii UE nu au ajuns încă la o decizie cu privire la un al doilea …

error: