Friday , March 29 2024

Ucraina: legea marțială, prelungită cu încă 30 de zile. Ce categorii de bărbați pot scăpa legal de înrolare în țara vecină

Deoarece legea marțială din Ucraina a fost prelungită cu încă 30 de zile începând cu 26 martie 2022, această problemă a imposibilității părăsirii teritoriului statului vecin de către cetățenii săi cu vârste între 18 și 60 de ani rămâne relevantă. \Cu toate acestea, pe lângă modalitățile ilicite utilizate de bărbații ucraineni de a părăsi țară și să scape de înrolare – fuga peste graniță cu sau fără ajutorul unor călăuze, mituirea unui sau unor ofițeri vamali din punctele de trecere ale frontierei, mituirea unor funcționari din interiorul țării pentru falsificarea unor documente pe care să le prezinte ca fiind adevărate în vamă – există în continuare excepții de la prevederile legii marțiale.

În primul rând este vorba de persoanele care dețin certificat de amânare a recrutării și notificarea înscrierii în înmatriculare militară specială urmată de persoanele care au avizul comisiei spitalului militar privind inaptitudinea efectuării stagiului militar (acesta este un element de vulnerabilitate în țara vecină, nu puține fiind cazurile de fals) și bărbații care, căsătoriți fiind, au în întreținere trei sau mai mulți copii sub 18 ani.

Legat de această din urmă situație, mai sunt unele „facilități” similare pentru cetățeanul ucrainean care crește de unul singur un copil sub 18 ani, dar și bărbații care au în întreținere un copil cu handicap având vârsta sub 18 ani sau a unui copil adult cu handicap de grupa I sau II. De asemenea, mai scapă de înrolare și părinţii adoptivi, tutorii, curatorii, asistenţii maternali care întreţin orfani sau a copii lipsiţi de îngrijire părintească sub vârsta de 18 ani.

O prevedere interesantă este și excepția de la înrolare a celor care sunt angajați în îngrijire constantă pentru cei care au nevoie de ea și în absența lor nu pot fi găsite alte persoane care să îi suplinească. În semn de recunoștință față de cei care deja au murit în conflictul din zona Donbass, legiuitorul ucrainean a introdus o excepție de la înrolare a  celor ale căror rude apropiate (soț, soție, fiu, fiică, tată, mamă, bunic, bunică, frate, soră) au murit sau au dispărut în timpul „operațiunii antiteroriste” – așa cum a fost denumit conflictul vreme de opt ani cu separatiștii din Donbass. Persoana declarată incapabilă sau parțial incapabilă poate fi însoțită de un tutore, curator sau membru de familie de gradul I de rudenie, în vârstă de 18 ani sau mai mult.

În practică, bărbaților cu doi copii și o soție însărcinată li se permite să plece în străinătate alături de soție și copii, cu condiția ca sarcina să fie confirmată printr-un certificat. „Dacă un bărbat nu se încadrează în niciuna dintre categoriile enumerate mai sus, ar trebui să se uitați la actul său de identitate militar”, se specifică în diverse materiale informative care circulă în țara vecină.

Așa cum am arătat mai sus, tendința de a folosi acte false pentru a trece granița este uriașă și nu este zi în care grănicerii ucraineni să nu facă publice date despre bărbații care folosesc astfel de documente măsluite. A intrat în legendă certificatul prezentat de un ucrainean la granița cu Republica Moldova pe care scria că avusese o „naștere dificilă”, însă aceasta se întâmpla cu peste două săptămâni în urmă iar de atunci s-a acordat mai multă atenție la modul de falsificare al actelor în așa fel încât acestea din urmă să fie cât mai credibile. (D.P.)

Vezi si

Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidențial

Președinta în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale …