Tuesday , March 5 2024

Ucraina afirmă că trupele sale s-ar putea retrage din regiunea estică, pe măsură ce Rusia avansează

Forțele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă din regiunea Luhansk pentru a evita să fie capturate, a declarat un oficial ucrainean, în timp ce trupele ruse continuă să avanseze în estul țării, relatează Reuters, citat de Mediafax. O retragere l-ar putea aduce pe președintele rus Vladimir Putin mai aproape de obiectivul său de a cuceri în întregime regiunile Luhansk și Donețk din estul Ucrainei. Trupele sale au câștigat teren în cele două zone cunoscute sub numele de Donbas.

Foto: understandingwar.org/digi24.ro

Guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai, a declarat că trupele ruse au intrat în Sievierodonetsk, cel mai mare oraș din Donbas încă deținut de Ucraina, după ce au încercat să prindă în capcană forțele ucrainene timp de câteva zile. Gaidai a declarat că 90% din clădirile din oraș au fost avariate.

“Rușii nu vor reuși să captureze regiunea Luhansk în următoarele zile, așa cum au prezis analiștii”, a declarat Gaidai pe Telegram, referindu-se la Sievierodonetsk și la orașul Lysychansk, aflat de cealaltă parte a râului Siverskiy Donets.

“Vom avea suficientă forță și resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca, pentru a nu fi încercuiți, să fim nevoiți să ne retragem”.

Reprezentanții separatiști proruși ai Rusiei au declarat că acum controlează Lyman, un nod feroviar la vest de Sievierodonetsk. Ucraina a declarat că Rusia a capturat cea mai mare parte din Lyman, dar că forțele sale blochează un avans spre Sloviansk, în sud-vest.

Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că Ucraina își protejează teritoriul “atât cât ne permit resursele noastre actuale de apărare”. Armata ucraineană a declarat că a respins vineri opt atacuri în Donețk și Luhansk, distrugând tancuri și vehicule blindate.

“Dacă ocupanții cred că Liohan și Șievierodonețk vor fi ale lor, se înșeală. Donbasul va fi ucrainean”, a declarat Zelenskiy într-o alocuțiune.

Trupele ruse au avansat după ce au străpuns liniile ucrainene săptămâna trecută în orașul Popasna, la sud de Sievierodonetsk. Forțele terestre rusești au capturat mai multe sate la nord-vest de Popasna, a declarat Ministerul britanic al Apărării.

Câștigurile Rusiei în est urmează retragerii forțelor sale din apropierea capitalei, Kiev, și unei contraofensive ucrainene care a împins forțele sale înapoi din al doilea oraș al Ucrainei, Harkov. Forțele ucrainene nu au reușit să atace liniile de aprovizionare ruse către Donbas.

Forțele ruse au bombardat părți din Harkov, pentru prima dată în ultimele zile. Autoritățile au declarat că nouă persoane au fost ucise.

În sud, unde Moscova a confiscat o porțiune de teritoriu de la invazia din 24 februarie, inclusiv portul Mariupol, oficialii ucraineni spun că Rusia urmărește să impună un regim permanent.

În regiunea Herson, forțele rusești își fortifică apărarea și bombardează zonele controlate de Ucraina, a declarat presei guvernatorul ucrainean al regiunii, Hennadiy Laguta.

El a spus că situația umanitară este critică în unele zone și că oamenilor le este foarte greu să plece.

Pe frontul diplomatic, oficialii Uniunii Europene au declarat că până duminică s-ar putea ajunge la un acord pentru a interzice livrările de petrol rusesc pe mare, care reprezintă aproximativ 75% din aprovizionarea blocului, dar nu și prin conducte, un compromis pentru a câștiga Ungaria și a deschide calea pentru noi sancțiuni.

Zelenskiy a acuzat UE că tergiversează interzicerea energiei rusești, spunând că blocul finanțează războiul Rusiei și că întârzierea “înseamnă doar că mai mulți ucraineni vor fi uciși”.

Într-o convorbire telefonică cu cancelarul austriac Karl Nehammer, Putin a reiterat opinia sa conform căreia o criză alimentară globală cauzată de conflict poate fi rezolvată doar dacă Occidentul ridică sancțiunile.

Nehammer, care a vizitat Rusia în aprilie, a declarat că Putin și-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu Ucraina despre un schimb de prizonieri, dar a precizat: “Dacă este cu adevărat pregătit să negocieze este o întrebare complexă”.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari exportatori de cereale, iar blocarea porturilor de către Rusia a întrerupt livrările, ceea ce a dus la creșterea prețurilor globale. Rusia acuză Ucraina că a minat porturile. (Mediafax)

Vezi si

Rusia a înregistrat în februarie cea mai mare rată a pierderilor în rândul trupelor sale de la începutul războiului

Mai mulți soldați ruși au fost uciși și răniți zilnic în Ucraina în luna februarie …