Tuesday , June 25 2024

Ucraina a pierdut jumătate din producția de electricitate din cauza bombardamentelor rusești, spune Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice a țării sale au dus la o înjumătățire a producției de energie electrică a Ucrainei începând din iarnă, relatează AFP.

Zelenski, aflat într-o deplasare la Berlin, a declarat că livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană Ucrainei este “răspunsul” pentru a opri Rusia și a pune capăt invaziei.
“Atacurile rusești cu rachete și drone au distrus deja o capacitate de 9 gigawați. Consumul maxim de energie electrică din iarna trecută a fost de 18 gigawați. Deci jumătate nu mai există astăzi”, a spus Zelenski.

Potrivit acestuia, 80% din producția de energie termică și o treime din producția hidroelectrică au fost distruse de loviturile rusești, care au vizat multe centrale electrice ucrainene în ultimele luni, după o campanie de bombardamente anul trecut, care a dus deja la întreruperi masive.

Zelenski a acuzat, de asemenea, Rusia că vizează instalațiile de stocare a gazelor și sistemele care conectează rețeaua electrică a Ucrainei la cea a UE.
“Teroarea provocată de rachete și bombe este cea care ajută trupele rusești să avanseze pe teren”, a spus Zelenski.

“Atât timp cât nu privăm Rusia de posibilitatea de a teroriza Ucraina, (Vladimir) Putin nu va avea niciun interes real să caute o pace justă”, a adăugat el, dând asigurări că “apărarea aeriană este răspunsul”.

Ca urmare a atacurilor rusești, operatorul național Ukrenergo a anunțat marți că extinde raționalizarea energiei în toată țara.
“Astăzi, restricțiile au fost extinse la întreaga Ucraină între orele 14:00 și 23:00” (11:00-21:00 GMT), a precizat Ukrenergo, care organizează rotația întreruperilor de curent.
Cu o zi înainte, intervalul orar era cu două ore mai mic, iar compania spera că restricțiile ar putea fi limitate marți între orele 14:00 și 19:00.
Dar “consumul continuă să crească”, în timp ce “centralele electrice ucrainene nu sunt în măsură să producă la fel de multă energie electrică precum înainte de atacuri, din cauza daunelor considerabile pe care le-au suferit”, notează Ukrenergo.

Conform aceleiași surse, importurile din țările europene nu sunt suficiente pentru a compensa deficitul sistemului.
Securitatea energetică și restabilirea rețelei electrice a Ucrainei sunt unul dintre cele zece puncte ale planului de pace al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care se va afla pe agenda summitului din Elveția din 15-16 iunie, la care Rusia nu a fost invitată.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți presei că instalațiile electrice ale Ucrainei sunt ținte “militare” legitime. (Agerpres)

Vezi si

Liderii UE au convenit realegerea Ursuley von der Leyen în fruntea Comisiei Europene (surse)

Liderii europeni au convenit la negocierile pentru împărţirea principalelor funcţii de conducere ale instituţiilor UE …