Friday , May 24 2024

Trupele ruse intensifică acțiunile ofensive pe frontul de est, avertizează Zelenski

Armata ucraineană se confruntă cu o creștere a numărului de asalturi rusești pe frontul din estul Ucrainei, mai ales în jurul orașului disputat Avdiivka, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, în timp ce un consilier al său a confirmat că pe frontul de sud armata ucraineană a ocupat un cap de pod peste fluviul Nipru în provincia Herson, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.


Trupele ruse încearcă de o lună să încercuiască orașul industrial Avdiivka, devenit unul din punctele fierbinți ale conflictului. Însă pe ansamblu linia frontului este aproape neschimbată de mai mult de un an, deși Zelenski, de o parte, și președintele rus Vladimir Putin, de cealaltă parte, susțin că acest conflict nu a ajuns într-un impas, contrazicându-l amândoi pe comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi.
Conform evaluării acestuia din urmă, războiul a ajuns în stadiul unui conflict de uzură, prin urmare Ucraina are nevoie de noi arme superioare tehnologic celor rusești și de noi efective de soldați pentru a putea să avanseze, după ce contraofensiva lansată în iunie nu a dat rezultatele așteptate.
“Armata a semnalat o creștere a numărului de asalturi inamice”, a indicat președintele ucrainean pe canalul său de Telegram, menționând zonele Avdiivka, Kupiansk, orașe aflate în provinciile Donețk și Herson. Zelenski a asigurat că soldații săi “își mențin pozițiile” și desfășoară la rândul lor “ofensive”.
Ucraina a admis recent eșecul contraofensivei lansate în iunie în provinciile Donețk și Zaporojie, în est și sud-est, operațiune care s-a lovit de puternicele linii defensive rusești. Însă pentru Kiev este esențial să câștige teren pentru a preveni o stare de descurajare în rândul aliaților săi occidentali care sprijină Ucraina militar și financiar.
Potrivit bloggerilor militari ruși și ucraineni, unități ale armatei ucrainene au reușit la sfârșitul lunii octombrie să treacă Niprul în provincia sudică Herson și de atunci mențin acolo un cap de pod, în special în satul Krinki. șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andrii Iermak, a confirmat marți, într-un discurs susținut la Institutul Hudson din Washington, că armata ucraineană a creat un astfel de cap de pod peste Nipru.
“Pas cu pas, vom demilitariza Crimeea”, a promis consilierul lui Zelenski, adăugând că președintele ucrainean “are un plan clar” pentru a elibera toate teritoriile ocupate de Rusia. (Agerpres)

Vezi si

Încă un general de rang înalt din Statul Major rus a fost arestat pentru corupție

Un membru de rang înalt al Statului Major General rus a fost arestat preventiv pentru …