Monday , March 4 2024

Transnistria, pe agenda summitului OSCE care şi-a deschis miercuri lucrările in Kazahstan

Primul summit al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) organizat după 1999 şi-a început lucrările miercuri dimineaţă în capitala Kazahstanului, având pe agendă subiecte legate de Transnistria şi alte conflicte îngheţate din fosta URSS.

Summitul reprezintă un succes diplomatic personal pentru preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, în condiţiile în care în regiune nu s-a desfăşurat niciodată un eveniment diplomatic de o asemenea amploare, iar OSCE nu a mai reuşit de 11 ani să organizeze o reuniune la nivel înalt.

La lucrări participă atât preşedintele rus, Dmitri Medvedev, cât şi inamicul său declarat, liderul georgian Mihail Saakaşvili, dar şi premierul francez, Francois Fillon, cancelarul german, Angela Merkel, şi secretarul de Stat american, Hillary Clinton.

Printre subiectele care urmează să fie abordate se află instabilitatea din Kîrgîzstan şi Afganistan, dar şi crizele din fosta URSS – Transnistria, Nagorno-Karabah şi Georgia -, însă nu sunt aşteptate progrese diplomatice de amploare.

OSCE nu a recunoscut niciodată alegerile din Kazahstan ca fiind libere. În prezent, partidul lui Nazarbaiev controlează întregul Parlament, iar preşedintele are titlul de Elbassy (şeful naţiunii), care îi conferă prerogative şi imunitate pe termen nedelimitat.

Vezi si

Șeful spionajului militar ucrainean: Nu va exista nicio „înghețare” a războiului

Declarații foarte puternice au fost făcute de șeful GUR Kiril Budanov în ultimul său interviu, …