Sunday , February 5 2023

Traficantul de arme rus Viktor Bout îşi exprimă susţinerea pentru Vladimir Putin şi ofensiva în Ucraina

Traficantul de arme rus Viktor Bout (But), eliberat recent în urma unui schimb cu Washingtonul contra baschetbalistei americane Brittney Griner, şi-a exprimat sâmbătă susţinerea pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.


Într-un interviu pentru media rusă RT, Viktor Bout a confirmat că a avut “mereu” un portret al lui Vladimir Putin în celula sa cât timp s-a aflat în detenţie în SUA, unde era condamnat la 25 de ani de închisoare, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda.

“Sunt mândru că sunt rus şi preşedintele nostru este Putin”, a afirmat Bout. Acest fost ofiţer al armatei sovietice, în vârstă de 55 de ani, a mai spus că susţine “pe deplin” atacul ordonat de Kremlin asupra Ucrainei.

“Dacă aş avea posibilitatea şi competenţele necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)”, a declarat el, adăugând că nu înţelege de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a avut loc încă din 2014.

De asemenea, el s-a prezentat din nou drept un om de afaceri care lucra legal, dar care a servit drept “exemplu” pentru a forţa alţi ruşi să accepte acorduri cu Washingtonul, ceea ce el susţine că a refuzat să facă.

Viktor Bout a dezminţit că a vândut arme talibanilor, după cum fusese acuzat în presa americană. “Talibanii au pus recompensă pe capul mei. Prin urmare, cum să spui că am colaborat cu ei? Aceasta nu are sens”, a susţinut el.

Nu în ultimul rând, Bout a acuzat Occidentul că încurajează “o sinucidere a civilizaţiei”, cu “drogurile, cu LGBTQ+”.

Născut, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul militar de limbi străine din Moscova, înainte de a intra în rândurile forţelor aeriene.

Potrivit acuzatorilor săi, după 1991 şi după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Viktor Bout a ştiut să achiziţioneze la preţuri mici armament de la bazele militare din fosta Uniune Sovietică, pe atunci în plin haos, pentru a-l revinde în mai multe zone de conflict, în special în Africa.

Eventualele sale legături cu serviciile secrete ruse nu sunt cunoscute.AGERPRES

Vezi si

Armata americană a doborât balonul suspect al Chinei deasupra Oceanului Atlantic  (VIDEO)

Armata americană a doborât balonul spion chinez în largul coastei de est, afirmă un oficial …

One comment

  1. normal sä sustinä orice räzboi, doar vrea sä vindä arme rusnacul , votcä nu vinde ?