Friday , April 19 2024

„The Times”: Putin s-ar pregăti să facă teste nucleare în Marea Neagră

Putin ar intenționa să facă o demonstrație de forță, posibil chiar un test nuclear în Marea Neagră, după ce s-a confruntat recent cu o situație jenantă pe câmpul de luptă, armata rusă fiind nevoită să bată în retragere la Liman și în Herson. Informația a fost publicată de jurnaliștii de la cotidianul britanic „The Times”, în condițiile în care nava rusească „Belgorod”, cel mai mare submarin nuclear din lume, ar fi părăsit baza sa din Marea Albă.

Pe de altă parte, convoaie cu echipamentele nucleare ar fi fost filmate în Rusia centrală în timp ce se îndreptau către Ucraina. Potrivit sursei citate, NATO ar fi transmis către toate țările membre și partenere o evaluare a serviciilor de informații conform căreia Putin ar intenționa să demonstreze, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, posibil în Marea Neagră, că este decis să folosească arme de distrugere în masă.

Un analist militar pe care îl citează „The Times” crede că dacă Putin vrea să facă o demonstrație, o va face mai degrabă în Marea Neagră decât pe uscat, pentru că nu are unde să folosească arma nucleară tactică în deplină siguranță. Sursele citate de „The Times” au declarat că NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi „alertându-i asupra faptului că se așteaptă ca Rusia să testeze torpila cu capacitate nucleară Poseidon, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează.

În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii de răspuns, NATO a raportat că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre Arctica, după ce a devenit operațional în iulie”, scrie „The Times”. Submarinul „Belgorod”, care ar fi „dispărut” de la baza sa din Siberia și s-ar îndrepta spre Arctica, are o lungime impresionantă de 185 de metri, a fost lansat în urmă cu doar câteva luni și transportă torpile Poseidon ce pot avea încărcătură nucleară.

Cu 20 de metri lungime și 2 metri diametru, aceste torpile, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de 10.000 de kilometri. Unii comentatori au subliniat însă că nu ar fi vorba despre testarea propriu-zisă a rachetelor Poseidon, ci mai degrabă a platformei de lansare a lor.

 

Vezi si

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile. Creștere semnificativă a întârzierilor cauzate de vremea rea

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile din cauza schimbărilor climatice. Piloții se …