Saturday , June 22 2024

Teritoriu ucrainean de 278 km pătrați capturat în șapte zile, cel mai important câștig al Rusiei într-un an și jumătate

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătrați într-o săptămână în estul Ucrainei, în principal în regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare câștig al său în ultimul an și jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

Între 9 și 15 mai, 257 kmp au fost cuceriți numai în regiunea Harkov, epicentrul actualei ofensive ruse, unde Moscova a revendicat capturarea a peste zece localități. Ceilalți 21 de kilometri pătrați ocupați de către armata rusă se află în diferite puncte de-a lungul liniei frontului, inclusiv în satul simbolic Robotino din sudul țării, pe care trupele ucrainene l-au recucerit cu greu în timpul contraofensivei lor nereușite din vară.

Forțele ruse nu au mai înregistrat un avans atât de rapid în teritoriul ucrainean de la jumătatea lunii decembrie 2022. Între 7 și 13 decembrie, într-o fază a războiului în care linia frontului a fost mai mobilă, rușii au avansat cu peste 350 km2 în regiunea Lugansk (nord-est), dar s-au retras în lunile precedente în regiunile Harkov (nord-est) și Herson (sud) în fața primei contraofensive ucrainene.

De la începutul anului 2024, Rusia a cucerit aproximativ 800 kmp, mai mult decât pe ansamblul anului 2023 (600 kmp).

Totuși, acest avans rămâne foarte modest, având în vedere că reprezintă mai puțin de 1% din teritoriul ucrainean controlat în prezent de Moscova.
Actualele câștiguri pălesc așadar în fața regiunilor cucerite de armata rusă la începutul invaziei în februarie și martie 2022.
De la începutul războiului, la 24 februarie 2022, Rusia a ocupat 65.336 kmp de teritoriu ucrainean până în 15 mai, ceea ce reprezintă aproape 12% din teritoriul Ucrainei, fără a ține cont de teritoriile deja anexate de Rusia, cum ar fi peninsula Crimeea.
Calculele AFP au fost efectuate pe baza buletinelor comunicate zilnic de ISW, care se sprijină pe informațiile public difuzate de ambele tabere și pe analiza imaginilor din satelit.  (Agerpres)

Vezi si

Turiștii nu vor mai putea închiria apartamente pe termen scurt în Barcelona

Barcelona vrea să pună capăt închirierii apartamentelor turistice până în 2029 pentru a facilita accesul …