Monday , October 3 2022

Teama de război: Oligarhii și familiile lor părăsesc Ucraina. 20 de chartere au plecat din Kiev în ultima săptămână

Oligarhii și oamenii de afaceri din Ucraina părăsesc țara cu zboruri charter. Aproape 20 de zboruri charter și private au plecat din Kiev în ultima săptămână, scrie Ukrainska Pravda, prezentând detaliile curselor aeriene.

Ziarul ucrainean, citat de ziare.com, relatează că un număr atât de mare de zboruri charter nu a mai fost întâlnit în ultimii șase ani de monitorizare a aeroportului din Kiev.

Pe de altă parte, așa cum se poate vedea din imaginea luată duminică după-amiază de pe site-ul de monitorizare a zborurilor flightradar24.com, exista un trafic aerian foarte slab deasupra Ucrainei și deasupra Mării Negre. În schimb, căile aeriene erau intens circulate deasupra României și în extremitatea de sud-vest a Mării Negre.

Printre aeronavele închiriate care au părăsit Ucraina în cursul săptămânii se numără cele ale miliardarului Rinat Ahmetov și Boris Kolesnikov.

Acesta din urmă, politician și patron al clubului de hochei HC Donbass, a spus pentru Ukrainska Pravda că aeronava sa a zburat la Praga pentru întreținere, dar că el rămâne în Kiev.

De asemenea, un zbor privat pentru 50 de persoane a fost comandat și de deputatul Igor Abramovici, membru al partidului pro-rus „Pentru Viață”. În aeronava care a zburat la Viena s-ar fi aflat părinții asociaților și partenerilor de afaceri ai lui Abramovici.

Ukrainska Pravda mai scrie că, deși unul dintre zborurile lui Rinat Ahmetov a plecat din Ucraina în cursul săptămânii, cel mai bogat om din această țară a zburat la Zurich încă de pe 30 ianuarie.

Și afaceristul Viktor Pinchuk a părăsit Ucraina în aceeași zi, în timp ce Vadim Novinski, om de afaceri și deputat, a părăsit Ucraina la 10 februarie cu o cursă Kiev-München.

Tot joi a părăsit Ucraina și Oleksandr Yaroslavski, a cărui coloană de mașini ar fi ucis un om, mai scrie ziarul ucrainean. La fața locului ar fi fost găsite numerele de înmatriculare ale unei mașini deținute de acesta.

Pe 13 februarie, oamenii de afaceri Andrii Stavnitser și Vadim Nesterenko au zburat din Ucraina, iar pe 12 februarie – Vadim Stoliar și Vasil Hmelnițki.

În cazul lui Andrii Stavnitser, un purtător de cuvânt a spus că omul de afaceri se va întoarce în Ucraina în următoarele zile.

Reprezentanții lui Vasil Hmelnițki au precizat pentru Ukrainska Pravda că se va întoarce în Ucraina pe 20 februarie.

Ucraina a sfătuit duminică companiile aeriene să evite zborurile deasupra Mării Negre în următoarele zile din cauza exercițiilor navale rusești din zona Peninsulei Crimeea, transmite Reuters.

„Începând de luni, companiile aeriene sunt sfătuite să nu zboare deasupra acestei zone și să planifice din timp rutele optime, ținând cont de situația actuală”, a anunțat serviciul public de trafic aerian al Ucrainei.

Peste 30 de nave rusești au început exerciții de antrenament în Marea Neagră și Marea Azov ca parte a unor exerciții navale mai ample.

Oficialii de la Kiev au precizat însă că spațiul aerian deasupra teritoriului Ucrainei rămâne deschis.

În weekend, compania aeriană olandeză KLM a anunțat că nu va mai zbura spre Ucraina, iar compania germană Lufthansa a declarat că ia în considerare suspendarea zborurilor.

 

Vezi si

Liderul  cecen Ramzan Kadîrov  cere Rusiei să folosească o armă nucleară cu randament scăzut în Ucraina

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare …