Wednesday , November 29 2023

UPDATE: Talibanii au intrat în Kabul. Preşedintele afgan a demisionat. Personalul ambasadei SUA, evacuat cu elicopterul

UPDATE: Președintele afgan Ashraf Ghani a demisionat. Guvernul interimar va fi condus de Ali Ahmad Jalali și Mullah Abdul Ghani Baradar (reprezentant taliban). În cursul zilei de azi, talibanii au cucerit capitala Kabul, după ce autoritățile s-au predat pașnic.

Ştire iniţială: Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. O delegație a talibanilor a început negocieri cu guvernul afgan la palatul prezidențial de la Kabul, scrie Al Arabiya. Tot Al Arabiya susține că președintele Ashraf Ghani va abdica în orele următoare, citând unele surse.

Transferul de putere se va face în mod pașnic, potrivit Ministerului de Interne, citat de Al Arabiya.

Un ‘transfer paşnic al puterii’ către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat duminică ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

”Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (…) Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a declarat Mirzakwal într-un mesaj video.

Anterior, talibanii au afirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala afgană. Ei spuseseră că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.

Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, ține consultări de urgență cu trimisul special al Statelor Unite, Zalmay Khalilzad, și cu alți înalți oficiali NATO, informează BBC.

O sursă din partea talibanilor “a spus că liderii lor le cer oamenilor să fie calmi, pentru că vin cu un mesaj de pace”, a declarat Charlotte Bellis, corespondent Al Jazeera la Kabul.

“A spus că nu avem intenția de a lupta, că sediile guvernamentale sunt în siguranță și că au primit instrucțiuni ca, dacă oamenii vor să părăsească orașul, să li se permită”, a mai precizat corespondentul Al Jazeera, citat de Digi24.

Personalul ambasadei SUA de la Kabul a fost evacuat cu elicopterul, scrie Reuters. Informația este confirmată de corespondentul Washington Post.

foto: Al Jazeera

Vezi si

Armistițiul Israel – Hamas, prelungit cu două zile 

Israelul și Hamas au căzut de acord să prelungească cu două zile actualul armistițiu, cu …