Wednesday , February 8 2023

Susținătorii lui Bolsonaro au luat cu asalt Congresul brazilian; sute de persoane au fost arestate 

Susținătorii fostului președinte brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, iar poliția a folosit gaze lacrimogene în încercarea de a-i îndepărta. Scenele dramatice au loc la o săptămână după învestirea veteranului de stânga Luiz Inácio Lula da Silva. Susținătorii lui Bolsonaro – care refuză să accepte că a pierdut alegerile – au spart barierele și au intrat în clădirea din capitala Brasilia. Protestatarii – care au spart geamurile clădirii – campaseră în apropiere, notează BBC.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, manifestanți care au luat cu asalt palatul prezidențial din apropiere și Curtea Supremă. Susținătorii lui Bolsonaro cer o intervenție militară și demisia lui da Silva.

Mulți fac comparații cu asaltul asupra Capitoliului american din 6 ianuarie 2021 de către susținătorii lui Donald Trump, un aliat al lui Bolsonaro. Lula se află în prezent într-o călătorie oficială în statul São Paulo. Lula da Silva l-a învins pe Jair Bolsonaro în alegerile din octombrie. În discursul său de învestitură, Lula a promis că va reconstrui o țară aflată în “ruine teribile”. El a denunțat politicile predecesorului său, care a plecat în SUA pentru a evita ceremonia de predare a ștafetei.

În cursul nopții de duminică spre luni, autorităţile braziliene au restabilit controlul asupra instituţiilor centrale atacate de protestatari, iar peste 170 de persoane au fost reţinute, dar mii de manifestanţi rămân în jurul sediului Parlamentului brazilian.

Conform unor oficiali din cadrul serviciilor de securitate braziliene citaţi de cotidianul O Globo, autorităţile deţin controlul asupra Congresului Naţional (Parlamentul Braziliei), Palatului prezidenţial şi Curţii Supreme de Justiţie.

Mii de protestatari rămân în centrul capitalei Braziliei, în special în zona din jurul Congresului Naţional. Cel puţin 170 de protestatari au fost reţinuţi, afirmă oficiali din cadrul serviciilor de inervenţie, citaţi de postul de televiziune CNN.

Preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva a catalogat protestele drept “barbare”, avertizând că toţi participanţii vor fi identificaţi şi pedepsiţi. Parchetul federal brazilian a anunţat iniţierea unei anchete de amploare.

Statele Unite, Portugalia, Spania şi Franţa au condamnat protestele violente din Brazilia şi au exprimat susţinere pentru preşedintele Luiz Inácio Lula da Silva.

Vezi si

VIDEO. Cei mai buni 16 câini de căutare din lume au plecat spre Turcia, în misiune de salvare

Cei mai buni 16 câini din lume anume antrenați pentru căutări în cazul dezastrelor s-au …