Friday , April 19 2024

Summit crucial pentru finantarea Uniunii Europene pana in 2020

Un summit crucial pentru viitorul Europei reuneste joi la Bruxelles liderii UE, chemati sa renunte la egoismele nationale pentru a dota bugetul european cu mijloace suficiente pentru finantarea investitiilor care sa creeze locuri de munca pana in 2020, scrie AFP. Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu, care a apreciat pe aeroportul Otopeni ca, desi sansele de ajungere la un compromis nu sunt maxime, ele sunt totusi mai mari decat la precedentul summit din noiembrie.

Partida este departe de a fi castigata si toata lumea se asteapta la lungi si dificile negocieri care s-ar putea prelungi in noaptea de vineri sau chiar si sambata.

Ele risca sa treaca in planul doi celalalte subiecte de pe ordinea de zi: situatia din Mali, strategia pentru a sustine Primavara araba si viitoarele acorduri de liber-schimb, in special cu Statele Unite.

“Gasirea unui acord reprezinta o urgenta”, a avertizat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in scrisoarea de invitatie adresata liderilor europeni.

Summitul urma sa inceapa la ora 14,00 GMT, dar a fost amanat cu doua ore si jumatate, la 16,30 GMT, pentru a permite noi negocieri de compromis. Van Rompuy va prezenta o noua propunere de buget. Anvelopa ar urma sa fie de 956,9 miliarde de euro pentru creditele de angajament, care corespunde plafonului autorizat, si intre 900 si 905 miliarde pentru creditele de plata, respectiv cheltuielile efective, potrivit primelor informatii obtinute joi de AFP.

In orice caz, bugetul 2014-2020, lovit din plin de austeritate, va fi inferior celui din perioada precedenta (2007-2013), care depasea 1.000 de miliarde.

Taierea este severa: aproape 13 miliarde mai putin la angajamente si 30 de miliarde in minus pentru plati fata de propunerea din noiembrie.

Cele mai multe taieri au fost facute la infrastructura, care trece de la 40 la mai putin de 20 de miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani.

“Trebuie facute alegeri”, comentau, dezamagiti, negociatorii Comisiei Europene. Bugetul pentru infrastructura creeaza locuri de munca in sectoarele telecomunicatiilor, internetului si al energiilor regenerabile.

“Ceea ce se afla pe masa negocierilor este dezamagitor, fara viziune pentru politicile industriale”, s-a plans si premierul belgian Elio Di Rupo.

Taieri vor fi operate si in anvelopa pentru administratie si actiuni externe. Vor fi afectate, de asemenea, Fondurile pentru dezvoltare si cele pentru solidaritate.

Sumele astfel recuperate vor fi redistribuite pentru ajutoarele directe din Politica Agricola Comuna (PAC), puternic aparata de Franta, dar si de Romania, si politicii de Coeziune, creata pentru regiunile cele mai putin dezvoltate ale UE (si aici Romania ar avea de castigat).

In contrapartida cu reducerea cheltuielilor de solidaritate, Van Rompuy a propus o initiativa pentru angajarea tinerilor. Dar anvelopa este modesta: intre 5 si 6 miliarde de euro in sapte ani, potrivit informatiilor obtinute de AFP, bani care vor fi impartiti intre regiunile europene cele mai afectate de somajul in randul tinerilor.

Parlamentul European se opune oricarei taieri suplimentare si ameninta ca va respinge un astfel de acord.

Negocierile de joi vor consta in gasirea unui echilibru intre propunerile cele mai radicale si limitele impuse de Parlamentul European.

Un acord este dat insa ca sigur. In afara de imaginea dezastruoasa pentru Romania, un nou esec ar avea numerosi perdanti, incepand cu Germania, care risca sa piarda un miliard de euro, respectiv rabatul obtinut pentru perioada 2007-2013.

Vezi si

Iranul susține că nu au fost explozii la sol. Sistemul de apărare anti-aeriană ar fi distrus trei drone israeliene în aer

Israelul a lansat joi noaptea, 18 aprilie, un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile …