Monday , October 3 2022

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen nu si-a gasit loc pe agenda Consiliului JAI din decembrie

Aderarea României și Bulgaria la Schengen nu se află pe agenda JAI din 6-7 decembrie, deoarece nu au fost făcute progrese de la ultimul Consiliu, din octombrie, a declarat pentru NewsIn Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al Președinției cipriote a UE, citat de NewsIn. Decizia aderării va fi luată în discuţie prin urmare anul viitor, în ciuda optimismului afişat de oficialii români.

Nikos Christodoulides a precizat că subiectul a fost discutat la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din octombrie, când Președinția cipriotă a prezentat stadiul referitor la decizia privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. ”De atunci nu au fost făcute progrese considerabile pentru a ne permite includerea subiectului pe agenda Consiliului și pentru a permite luarea unei decizii pozitive”, a spus purtătorul de cuvânt al Președinției cipriote.

”Consiliul va reveni asupra acestei chestiuni anul viitor”, a mai afirmat Nikos Christodoulides, adăugând că ambele țări au fost consultate și au fost de acord cu pașii următori.

Potrivit unei decizii luate la Consiliul European din 1-2 martie, la Consiliul JAI din septembrie ar fi trebuit stabilit un calendar pentru aderarea celor două țări la spațiul Schengen. Consiliul a fost însă anulat, întrucât aderarea României și Bulgariei era singurul subiect pe agendă și exista încă opoziție din partea Olandei. Mai mult, surse europene precizau că Olandei i s-au alăturat Germania, Franța și Belgia, în contextul în care agenda stabilită în martie a fost dată peste cap de evenimente noi.

”Decizia de anulare a Consiliului JAI din 20 septembrie a.c. a fost luată de Preşedinţia cipriotă a Consiliului UE, după consultarea statelor membre. Președinția cipriotă a apreciat că agenda nu avea suficientă substanță, mai ales în condiţiile în care partea de justiţie fusese anulată încă din luna iulie a.c. Subiectele au fost reportate pe agenda următoarei reuniuni a Consiliului JAI din 25-26 octombrie 2012”, preciza MAE.

”Din punctul de vedere al României, care a fost de acord cu abordarea Președinței cipriote, această perioadă reprezintă o oportunitate ce va fi folosită pentru continuarea demersurilor politico-diplomatice in vederea promovării obiectivului său de aderare la spațiul Schengen”, potrivit unui comunicat al MAE.

Subiectul a fost astfel amânat pentru Consiliul JAI din 25-26 octombrie, când însă nu s-a luat nicio decizie. Consiliul a luat doar act de stadiul actual al aplicării acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.

Înainte de Consiliul JAI, Nikos Christodoulides declara pentru NewsIn că ”Președinția cipriotă a sperat că va fi posibil să se ia o decizie la Consiliu privind aderarea României și Bulgariei la Schengen potrivit mandatului primit de la Consiliul European din martie. Regretăm foarte mult faptul că, în urma consultărilor cu toate părțile interesate, a devenit clar nu nu va fi posibilă, în această etapă, o decizie a Consiliului privind extinderea spațiului Schengen”.

”Președinția își menține angajamentul, în contextul solicitărilor repetate ale Comisiei Europene, de a-și continua eforturile pentru a contribui la extinderea spațiului Schengen. Prin urmare, Președinția intenționează să păstreze o legătură strânsă cu delegațiile pentru a se asigura că o decizie a Consiliul va fi luată cât la curând posibil”, a spus purtătorul de cuvânt al Președinției cipriote a UE.

”În ceea ce privește informația că decizia va fi amânată până în februarie 2013, Președinția cipriotă nu este la curent și nu împărtășește acest plan”, a mai precizat Christodoulides, după ce European Voice a scris că decizia a fost amânată pentru februarie 2013, după raportul MCV pentru România, a cărui publicare este prevăzută pentru decembrie.

De altfel, Olanda a anunțat că va aștepta raportul MCV din decembrie pentru a reanaliza poziția sa privind aderarea României dar și a Bulgariei la Schengen.

Potrivit unui document trimis în toamnă de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două țări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârșitul acestui an.

În octombrie, MAE preciza, la solicitarea NewsIn, că ”România va continua consultările cu toate statele membre, actuala şi viitoarea Preşedinţie a UE, astfel încât aderarea să fie concretizată în cursul anului viitor, într-o primă fază cu frontierele aeriene şi maritime încă din primul trimestru al anului 2013”.

După Consiliul JAI din 25-26 octombrie, ministrul de interne, Mircea Dușa declara pentru NewsIn că el și omologul bulgar au insistat la reuniune ca în decembrie să se ia o decizie privind aderarea României și Bulgariei la Schengen, propunere susțintă de președinția cipriotă și de comisarul Cecilia Malmstrom.

”Apreciez intervenția președinției cipriote care susține cu tărie că urgent trebuie luată o decizie în acest sens. De altfel, în intervenția sa, și comisarul european pentru afaceri interne (n.r. – Cecilia Malstrom) a precizat același lucru: Comisia și-a făcut treaba, cele două țări și-au făcut treaba și trebuie ca foarte urgent să fie luată o decizie”, a precizat Dușa.

”În intervențiile noastre, și eu, și colegul bulgar am precizat foarte clar că sunt îndeplinite toate condițiile tehnice în vederea luării deciziei finale și că niciun alt motiv subiectiv sau altă condiție subiectivă nu există. Am insistat ca urgent, la Consiliul JAI din decembrie, să se ia o decizie privind intrarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Dacă nu este posibil în decembrie (luarea unei decizii), să se stabilească data exactă când se ia această decizie”, a subliniat ministrul de interne, adăugând că acest punct de vedere a fost susținut și de președinția cipriotă a UE și de comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Totodată, oficialul român a reamintit că aderarea la Schengen nu poate fi condiționată de MCV.

”Eu îmi exprim speranța că se va lua urgent o decizie. Aceasta nu poate fi legată de MCV. Și nici nu pot exista alte condiții care n-au nicio legătură cu condițiile tehnice pe care cele 2 state le-au îndeplinit și decizia trebuie luată. Nu putem folosi alte reguli decât cele cu care funcționează în momentul de față Schengen”, a mai spus Mircea Dușa.

Într-un interviu acordat cotidianului austriac Der Standard și care a apărut sâmbătă, ministrul de externe, Titus Corlățean, a declarat că România așteaptă o primă decizie pozitivă privind aderarea la Schengen, precum și un raport MCV ”obiectiv”, în decembrie.

”Conform discuțiilor noastre cu capitalele europene și cu CE, ne așteptăm la summit-ul din decembrie la un sprijin pentru o primă decizie pozitivă, astfel ca la summit-ul UE din martie să se decidă intrarea cu granițele aeriene și maritime. Și apoi în etapa a doua, până la sfârșitul anului viitor, să se finalizeze aderarea la spațiul Schengen”, a precizat șeful diplomației, întrebat ce așteptări are Bucureștiul în privința Schengen.

Vezi si

General american: „SUA ar distruge trupele Rusiei din Ucraina și flota din Marea Neagră dacă Putin va folosi arme nucleare”

SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina – precum și …