Tuesday , September 27 2022

SUA raspunde dur Coreei de Nord. Vezi ce arme trimit americanii

arma SUA

Washingtonul mobilizează avioane de vânătoare F-22 în cadrul exerciţiilor americano-sud-coreene, după ce a trimis deja bombardierele B-2.

Statele Unite au anunţat luni că au mobilizat avioane de vânătoare invizibile pe radar F-22, după bombardierele B-52 şi B-2, în cadrul manevrelor americano-sud-coreene organizate pe fondul tensiunilor intense cu regimul nord-coreean, relatează AFP.

Cele două avioane Raptor F-22 au ajuns duminică în Coreea de Sud pentru a participa la exerciţiile anuale “Foal Eagle” care vor dura până la 30 aprilie, a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al forţelor americane.
Avioanele de vânătoare vor fi staţionate la baza americană din insula japoneză Okinawa (sud), potrivit unor informaţii neconfirmate.

Aparatele F-22 au fost deja mobilizate pentru aceste manevre interarme dar contextul este deosebit de delicat, cu o inflaţie verbală, pe care specialiştii o consideră îngrijorătoare, între Phenian, pe de o parte, şi Seul şi Washington, de cealaltă parte.

Statele Unite au anunţat săptămâna trecută că bombardierele sale B-52 şi B-2 au efectuat zboruri de antrenament pe teritoriul sud-coreean, generând furia Coreei de Nord.

După acest anunţ, Phenianul a ameninţat că va ataca insulele americane Guam şi Hawaii, din Pacific.

Ulterior, Coreea de Nord a declarat sâmbătă că este “în stare de război” cu Seulul. Cele două Corei sunt tehnic în stare de război deoarece războiul din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

De mai multe decenii, peninsula coreeană este afectată periodic de intensificări bruşte ale tensiunii, care urmează aceeaşi schemă: ameninţări din ce în ce mai feroce din partea Phenianului, apoi decelerări şi reinstaurarea calmului.
În acest stadiu, rămân posibile mai multe scenarii, dar experţii exclud atât o calmare subită a tensiunilor, cât şi un război deschis pe care Coreea de Nord l-ar pierde în mod inevitabil.

Vezi si

Polonia își va antrena militar toți cetățenii între 18 și 65 de ani

Toți cetățenii cu vârste între 18 și 65 de ani vor fi antrenați de armata …