Saturday , November 26 2022

SUA: o nouă clasă de mijloc şi “joburile inteligente”

Pe măsură ce SUA îşi revine din criză, se observă o categorie nouă a slujbelor din clasa mijlocie. Aşa numitele slujbe smart.

Economia SUA se ridică, încet, din recesiune, dar este un tip de economie nou, aşa cum nu s-a mai văzut, scrie Wired. Revista face o analiză asupra tipurilor de joburi care duc piaţa muncii înainte.

Revenirea trebuie să fie revoluţionară, arată publicaţia: criza a schimbat dramatic economia. Timp de 20 de ani, SUA s-a împărţit în două grupuri. Cei care câştigau din ce în ce mai mult şi cei care stagnau. Impactul acestei diviziuni a fost mascat mult timp, în bule bancare şi imobiliare care au hrănit economia cu bani care nu existau. Pe scurt: “timp de 20 de ani, ne-am simţit mai bogaţi decât eram”, scrie Wired.

Pe măsură ce SUA îşi revine din criză, se observă o categorie nouă a slujbelor din clasa mijlocie. Aşa numitele slujbe smart.

Sunt inovative şi specializate, dar nu solicită doctorat. Tipul acesta de joburi încep să şteargă delimitarea între munca de jos şi cea de sus. Apar în toate industriile şi pentru că acestea au fost retehnologizate, e nevoie de oameni care să ştie să folosească noua tehnologie, indiferent că este vorba de o fabrică, o companie de IT sau o fermă.

Noua clasă de mijloc nu se mai concentrează în oraşele mari, ca New York sau San Francisco, mai punctează o schimbare Wired. Ea se dispersează tot urban, dar în oraşe mici.

Vezi si

Cetățenia germană se va obține mai ușor, după 3 sau 5 ani

Guvernul german pregăteşte o reformă a legislaţiei pentru a simplifica procedura de dobândire a cetăţeniei …