Thursday , February 9 2023

SUA anunţă o descoperire istorică în domeniul fuziunii nucleare

Statele Unite ale Americii au anunţat marţi o descoperire ştiinţifică istorică în domeniul fuziunii nucleare, care în câteva decenii ar putea revoluţiona producţia de energie pe Pamânt prin furnizarea de energie curată din abundenţă, relatează AFP, citata de Agerpres.

De zeci de ani, cercetătorii din întreaga lume au căutat să dezvolte fuziunea nucleară, despre care susţinătorii săi cred că ar putea permite omenirii să renunţe la combustibilii fosili, responsabili de încălzirea globală.

Un experiment desfăşurat săptămâna trecută “a produs mai multă energie din fuziune decât energia laserelor folosită” pentru a provoca reacţia, a explicat într-un comunicat Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (LLNL), din California şi care depinde de Departamentul Ministerului american al Energiei.

Acest succes va fi în “cărţile de Istorie”, a declarat ministrul Energiei, Jennifer Granholm, într-o conferinţă de presă.

În prezent, centralele nucleare folosesc fuziunea, care funcţionează prin scindarea nucleului unui atom greu, eliberând energie. Fuziunea nucleară, dimpotrivă, determină fuziunea a doua nuclee uşoare, pentru a forma unul mai greu.

Această reacţie este cea care alimentează stelele, între care Soarele nostru. Datorită condiţiilor extreme de căldură şi presiune extreme care predomină, atomii de hidrogen fuzionează pentru a forma heliu, producând o cantitate imensă de energie în acest proces. Pe Pamânt, acest proces poate fi realizat folosind lasere ultra-puternice.AGERPRES 

Vezi si

VIDEO. Cei mai buni 16 câini de căutare din lume au plecat spre Turcia, în misiune de salvare

Cei mai buni 16 câini din lume anume antrenați pentru căutări în cazul dezastrelor s-au …