Friday , March 1 2024

SUA acuză Rusia că încearcă destabilizarea Republicii Moldova şi anunţă asistenţă suplimentară

Administraţia Statelor Unite a acuzat, vineri, Rusia că încearcă destabilizarea Republicii Moldova, anunţând că va oferi susţinere acestei ţări prin transmiterea de informaţii şi prin asistenţă, conform agenţiei Reuters, citată de Mediafax.

Administraţia de la Washington a comunicat că împărtăşeşte percepţia preşedintelui Maia Sandu că nu există nicio ameninţare militară iminentă din partea Rusiei, dar este de acord şi cu preocupările că Moscova încearcă să destabilizeze Republica Moldova şi să instaleze o administraţie prorusă, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

“În contextul în care Republica Moldova continuă să se integreze în Europa, credem că Rusia continuă modalităţi de slăbire a Administraţiei moldovene, probabil cu obiectivul eventual de a vedea instalarea unei administraţii mai prietenoase cu Rusia”, a afirmat John Kirby.

“Mai specific, actori ruşi, unii având legături cu serviciile de informaţii ruse, încearcă să organizeze proteste în Republica Moldova şi să le utilizeze ca bază pentru a alimenta şi a genera o insurecţie împotriva Administraţiei moldovene”, a subliniat John Kirby.

Statele Unite vor lua o serie de măsuri ca reacţie la tentativele ruse de a destabiliza Republica Moldova, inclusiv prin completarea informaţiilor deţinute de instituţiile guvernamentale moldovene şi prin colaborarea cu liderii Congresului SUA pentru a furniza Chişinăului asistenţă suplimentară de 300 de milioane de dolari pentru energie şi pentru necesităţi urgente, în contextul războiului din Ucraina.

John Kirby a amintit că oficiali ruşi pretind în mod fals că Ucraina încearcă să îi atace pe separatiştii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria. “Vreau să fie foarte clar, aceste acuzaţii sunt nefondate, sunt false şi pot crea panică nefondată”, a insistat Kirby, precizând că Statele Unite vor continua să expună activităţile ruse şi chiar să aplice sancţiuni. “Am transmis Republicii Moldova informaţii şi detalii suplimentare, astfel încât autorităţile de acolo să poată investiga şi să poată contracara planurile ruse”, a subliniat John Kirby. (Mediafax)

Vezi si

Parlamentul European cere UE să sprijine Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a câștiga războiul contra Rusiei

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a votat joi o rezoluție în care solicită Uniunii …