Sunday , January 29 2023

SUA a  prezentat noul bombardier “invizibil” B-21 Raider. Costă 750 de milioane de dolari

Northrop Grumman Corp a prezentat noul bombardier “invizibil” B-21 Raider, primul dintr-o nouă flotă de bombardiere nucleare invizibile cu rază lungă de acțiune pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite. Costă 750 de milioane de dolari, conform Reuters, citat de Mediafax.

B-21 a fost prezentat vineri în cadrul unei ceremonii spectaculoase la Uzina 42 a Northrop din Palmdale, California. B-21 are o formă similară cu predecesorul său, B-2, va fi capabil să livreze atât arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume și are posibilitatea de a fi alimentat cu combustibil în zbor. Avioanele au fost proiectate să coste aproximativ 750 de milioane de dolari.

Forțele Aeriene plănuiau să cumpere cel puțin 100 de avioane și să înceapă să înlocuiască bombardierele B-1 și B-2. Șase dintre avioanele care urmează să aibă primul zbor la jumătatea anului 2023 se află deja în diferite stadii de asamblare.

Peste 8.000 de persoane de la Northrop Grumman, parteneri din industrie și Forțele Aeriene lucrează în prezent la acest program.

Avionul “B-21 va constitui coloana vertebrală a viitoarei noastre forţe de bombardament. Datorită razei sale de acţiune, a capacităţii de acces şi a puterii sale, el va putea pătrunde în mediile cele mai dificile şi va fi capabil să atingă orice ţintă din lume”, a asigurat Stefanek.

Avionul este primul bombardier comandat de armata americană de mai multe decenii. El urmează să înlocuiască progresiv modelele B-1 şi B-2, bombardiere ale căror prime decolări datează din perioada Războiului rece.

Aparatul B-21 va deveni astfel un element-cheie al “triadei nucleare” americane, compusă din rachete şi bombe care pot fi lansate de pe uscat, de pe mare şi din aer.

“Flota de bombardiere permite SUA să fie flexibile în materie de descurajare nucleară şi oferă o garanţie în caz de probleme altor piloni” ai acestei forţe de lovire, a explicat Amy Nelson, o expertă de la Brookings Institution, un think tank american cu sediul la Washington, citată de Agerpres.

Armata americană nu doreşte să dezvăluie prea multe informaţii despre capacităţile avionului B-21, ale cărui multe caracteristici tehnice rămân secrete. Dar acest nou model ar urma să prezinte progrese semnificative în raport cu flota aeriană existentă.

Bombardierul va oferi în special posibilitatea de a fi pilotat fără echipaj la bord. Armata americană nu a “luat totuşi nicio decizie încă pentru a zbura fără echipaj”, a precizat Stefanek.

Avionul prezintă de asemenea o “arhitectură deschisă”, ceea ce îi permite să se adapteze uşor la viitoarele progrese tehnologice.

Bombardierul este “conceput pentru a evolua”, rezumă astfel Nelson. “Arhitectura sa deschisă” permite în special “integrarea viitoare a unor software-uri” capabile să-i amelioreze performanţele, în special autonomia sa, “pentru ca avionul să nu devină depăşit rapid”.

“B-21 este mult mai lucrat decât predecesorii săi, modern cu adevărat”, a adăugat ea. Contrar aparatului bombardierului B-2, avionul are o “capacitate dublă”: el poate lovi la fel de bine cu rachete nucleare ca şi cu armament convenţional. Dar el poate de asemenea “să lanseze rachete cu rază lungă şi scurtă de acţiune”.

La fel ca majoritatea modelelor recente din armata americană, în special avioanele de vânătoare F-22 şi F-35, aparatul B-21 va fi invizibil.

Această tehnologie, care permite minimizarea detectării unui aparat de către radare, datorită formei avionului şi a materialelor din care este construit, există de mai multe decenii. Dar, potrivit fabricantului Northrop Grumman, bombardierul va fi un avion “invizibil de nouă generaţie”, care utilizează “noi tehnici şi materiale” încă nedivulgate publicului.

Supranumele său, ‘Raider’, este inspirat dintr-un raid efectuat de colonelul James Doolittle pentru a bombarda Tokyo în 1942, prima lovitură americană asupra teritoriului japonez în cel de-al Doilea Război Mondial, ca represalii la atacul aviaţiei japoneze asupra bazei americane la Pearl Harbor, în Hawaii, cu un an mai devreme.

Vezi si

Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, …