Thursday , June 13 2024

Stoltenberg: Ucraina are mâinile legate dacă nu poate ataca Rusia cu armele aliaților

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat luni că țările occidentale trebuie să permită Ucrainei să folosească armele pe care i le oferă pentru ca Kievul să poată ataca teritoriul rus pentru a se apăra de agresiunea Moscovei, deoarece, în caz contrar, țara invadată “are mâinile legate”, informează EFE.


“A sosit momentul să luăm în considerare ridicarea unora dintre restricțiile existente. Vedem că în zona Harkov linia frontului și granița sunt aproape în același loc, ia Ucraina nu poate ataca ținte militare pe teritoriul Rusiei”, a declarat Stoltenberg în discursul său la Adunarea Parlamentară a Alianței, reunită la Sofia. “Asta înseamnă că mâinile ucrainenilor sunt legate. Sunt atacați de pe teritoriul Rusiei și nu pot răspunde, deoarece există restricții cu privire la modul în care pot folosi armele”, a adăugat el.

Politicianul norvegian a susținut că atacarea unor ținte militare legitime pe teritoriul agresorului face parte din autoapărare.
Stoltenberg a anunțat că agresiunea rusă împotriva Ucrainei va fi unul dintre cele trei subiecte principale pe care țările NATO le vor discuta la summitul pe care îl vor organiza în iulie la Washington.

O reuniune în care este necesar să se demonstreze că Alianța lucrează la politici de apărare și la evitarea războiului, strategie pentru care este necesar să existe suficiente forțe, a apreciat Stoltenberg.

Astfel, el a spus că întârzierea trimiterii mai multor ajutoare militare către Ucraina a avut un impact negativ asupra frontului și a avertizat că țara va avea o perioadă foarte dificilă dacă nu va primi sprijin pentru apărarea sa antiaeriană.
“Când vorbim despre ajutor militar, 99% a fost oferit de (țările) Alianței, ceea ce a permis ucrainenilor să elibereze 50% din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat la începutul războiului”, a menționat Stoltenberg, care a acuzat faptul că, în ultimele luni, ajutorul promis nu a fost livrat Kievului.

NATO trebuie să-și sporească rolul în coordonarea și planificarea asistenței militare pentru Ucraina, precum și să participe la un cadru financiar pe termen lung pentru a ajuta Kievul, a îndemnat secretarul general al Alianței.
Stoltenberg a calificat drept o veste bună faptul că aliații plănuiesc să investească mai mult în apărarea lor în contextul “unei lumi mai periculoase în care NATO a demonstrat că se schimbă și se adaptează”.

Astfel, el a subliniat că 18 din cei 32 de membri ai NATO au plănuit deja să aloce cel puțin 2% din PIB pentru cheltuielile militare și și-a exprimat încrederea că acest număr va crește până la summitul din iulie.  (Agerpres)

Vezi si

Scriitorul Michel Houellebecq, considerat de AI-ul Meta ofensator și discriminatoriu

„Poţi să îmi descrii o scenă în stilul lui Michel Houellebecq?”, a întrebat editorul francez …