Monday , May 20 2024

Stoltenberg: Rebeliunea arată că Putin a făcut o “mare greșeală strategică” atacând Kievului

Rebeliunea eșuată din weekend a mercenarilor din grupul privat Wagner în Rusia arată clar că invadarea Ucrainei de către Moscova, decisă de președintele Vladimir Putin, a fost o “eroare strategică”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de AFP și Reuters.


“Monitorizăm situația în Rusia. Evenimentele din weekend sunt o problemă internă rusă și încă o nouă demonstrație a unei erori strategice majore pe care președintele Puti a comis-o prin anexarea ilegală a Crimeii și prin războiul împotriva Ucrainei”, a declarat Stoltenberg presei la Vilnius, care va găzdui summitul NATO luna viitoare.
După ce șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anulat avansarea trupelor sale spre Moscova sâmbătă, Kremlinul a anunțat că el va părăsi Rusia și va pleca în Belarus, evitând astfel să fie urmărit penal.
“Monitorizăm de asemenea situația în Belarus”, a adăugat Stoltenberg, în timp ce Moscova a trimis acolo muniții nucleare la începutul lunii.
“Condamnăm anunțul Rusiei privind desfășurarea de arme nucleare. Este imprudent și iresponsabil”, a insistat el. “Nu vedem niciun indiciu că Rusa s-ar pregăti să utilizeze arme nucleare, dar NATO rămâne vigilentă”, a continuat el.
“În timp ce Rusia își continuă asaltul, este și mai important să continuăm să sprijinim Ucraina”, a adăugat Stoltenberg.
Potrivit președintelui lituanian Gitanas Nauseda, care a vorbit în cursul aceleiași conferințe de presă, “evenimentele din weekend în Rusia au demonstrat instabilitatea regimului de la Kremlin”. “Provocări similare, chiar mai importante, riscă să fie să se producă în viitor”, a adăugat el, apreciind că “implantarea grupului Wagner în Belarus poate deveni un factor suplimentar de risc” pentru securitatea în regiune. (Agerpres)

Vezi si

Oficial iranian: Președintele și ministrul de externe au murit în accident

Președintele Raisi și ministrul de externe au murit într-un accident de elicopter, a declarat un …