Friday , June 14 2024

Stoltenberg exclude o “amenințare iminentă” din partea Rusiei împotriva vreunei țări din NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi la Helsinki că nu vede vreo “amenințare iminentă” cu atac din partea Rusiei împotriva unei țări aliate, și a reamintit că sarcina Alianței Nord-Atlantice este tocmai de a preveni “ca aceasta să se întâmple”, potrivit EFE, citată de Agerpres. “Această idee că ar exista un fel de numărătoare inversă până la un viitor război este eronată. Suntem aici pentru a preveni ca aceasta să se întâmple, am făcut-o timp de 75 de ani și o vom face pentru încă cel puțin 75 de ani”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu președintele finlandez Alexander Stubb.


Declarațiile secretarului general al NATO vin după ce șeful forțelor armate norvegiene, Eirik Kristoffersen, compatriotul său, afirmase marți că, în opinia sa, Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție doi sau trei ani să se pregătească pentru posibilitatea unui atac rusesc.

Potrivit lui Stoltenberg, Rusia este în prezent “mai mult decât preocupată” de războiul în Ucraina, după cum o demonstrează transferul în estul Ucrainei al multora din forțele pe care le avea staționate în apropierea frontierelor cu Finlanda și Norvegia.

“Desigur, când luptele în Ucraina se vor termina, ea va putea reconstrui aceste forțe, dar repet, asta nu înseamnă că vedem vreun pericol de atac iminent asupra vreunui aliat NATO, pentru că NATO este cea mai puternică alianță militară din lume și scopul apărării sale colective este de a preveni un atac”, a spus el.
Președintele finlandez a subscris opiniei sale, apreciind că prețul pentru Rusia dacă și-ar extinde la alte țări războiul din Ucraina ar fi prea ridicat, astfel încât nici el nu vede vreo amenințare militară imediată la adresa Finlandei, Suediei, Norvegiei și celor trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania.

“Cel mai bun mod de a preveni războiul este să ne pregătim pentru asta, dar ideea că o țară precum Rusia ar ataca sau ar intimida cumva cea mai mare alianță militară din lume este ceva ce mi se pare pur și simplu imposibil”, a declarat Stubb.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat cu o zi în urmă un eventual atac al Rusiei asupra țărilor NATO drept “un nonsens” din cauza marii diferențe dintre potențialul lor militar.

“Este un nonsens (…) Ați văzut potențialul Rusiei și al NATO? Sunteți nebuni?”, a afirmat Putin în timpul unui interviu acordat marilor agenții internaționale de presă, printre care EFE, în marja Forumului economic de la Sankt Petersburg.

Potrivit Reuters, întrebat despre riscurile unui război nuclear legat de Ucraina, liderul rus a avertizat Occidentul că Rusia ar putea folosi toate mijloacele disponibile pentru a se apăra în cazul în care suveranitatea sau integritatea sa teritorială i-ar fi amenințate.

“Din anumite motive, Occidentul crede ca Rusia nu o va folosi niciodată”, a spus Putin, referindu-se la arma nucleară. “Avem o doctrină nucleară, uitați-vă ce scrie în ea. Dacă acțiunile cuiva amenință suveranitatea și integritatea noastră teritorială, considerăm că este posibil să folosim toate mijloacele de care dispunem. Acest lucru nu trebuie luat cu ușurință, superficial”, a spus el.

În conferința de presă de la Helsinki, Stoltenberg s-a referit și la Ucraina, subliniind că aliații occidentali ar trebui să se asigure ca problemele apărute în furnizarea de sprijin militar Kievului să nu se repete, conform Reuters. Ucraina are nevoie de “predictibilitate și responsabilitate” din partea aliaților NATO în ceea ce privește sprijinul militar, a afirmat Jens Stoltenberg.

Cu ocazia vizitei în Finlanda, Stoltenberg va participa la o dezbatere organizată de Consiliul Atlantic din Finlanda, un organism independent dedicat promovării dezbaterilor privind securitatea transatlantică. El urmează să se deplaseze vineri în Suedia, unde se va întâlni cu prim-ministrul Ulf Kristersson.

Vezi si

Scriitorul Michel Houellebecq, considerat de AI-ul Meta ofensator și discriminatoriu

„Poţi să îmi descrii o scenă în stilul lui Michel Houellebecq?”, a întrebat editorul francez …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *