Wednesday , May 18 2022

Statele Unite plasează 8.500 de militari în alertă pentru a fi trimişi în Europa de Est

Până la 8.500 de soldaţi americani au fost plasaţi în stare de alertă sporită pentru o posibilă desfăşurare în Europa de Est, în condiţiile în care trupele ruseşti se concentrează la graniţa cu Ucraina, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că nu a fost luată nicio decizie finală privind desfăşurările, despre care a spus că vor avea loc doar dacă alianţa NATO decide să activeze o forţă de răspuns rapid „sau dacă apar alte situaţii” în legătură cu tensiunile legate de acumularea militară a Rusiei de-a lungul graniţelor Ucrainei.

„Este vorba despre reasigurarea aliaţilor noştri din NATO”, a declarat Kirby, adăugând că nu se intenţionează desfăşurarea de trupe în Ucraina propriu-zisă, potrivit AP.

Kirby a precizat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, i-a recomandat lui Biden ca până la 8.500 de soldaţi să primească ordin să se pregătească pentru o potenţială desfăşurare în Europa, având în vedere semnele că preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi diminuează presiunea militară asupra Ucrainei.

„Am spus întotdeauna că ne vom întări aliaţii pe flancul estic, iar aceste conversaţii şi discuţii au făcut cu siguranţă parte din ceea ce oficialii noştri de securitate naţională discută cu omologii lor”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.

Biden urmează să aibă o convorbire video cu mai mulţi lideri europeni pe tema consolidării militare ruseşti şi a răspunsurilor potenţiale la o invazie, a precizat Casa Albă.

Demersul Pentagonului vine în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Occident au crescut din cauza temerilor că Moscova plănuieşte să invadeze Ucraina, NATO schiţând potenţiale desfăşurări de trupe şi nave, Marea Britanie afirmând că va retrage unii diplomaţi de la Kiev, iar Irlanda denunţând viitoarele jocuri de război ruseşti în largul coastelor sale.

Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei ucrainene, cerând ca NATO să promită că nu va permite niciodată aderarea Ucrainei şi că alte acţiuni, cum ar fi staţionarea de trupe ale alianţei în ţări din fostul bloc sovietic, să fie reduse. (Mediafax)

Vezi si

Astăzi începe la Kiev primul proces pentru crime de război. Soldat de 21 ani, acuzat că a ucis un civil pe bicicletă

Justiţia din Ucraina începe miercuri, 18 mai, primul său proces pentru crime de război de …