Friday , April 26 2024

Statele UE au decis eliminarea vizelor de călătorie pentru albanezi şi bosniaci

Statele UE şi-au dat acordul pentru eliminarea vizelor cetăţenilor albanezi şi bosniaci la călătoriile în cele 25 de state membre Schengen, începând de la jumătatea lunii decembrie, dar cu posibilitatea suspendării acestei măsuri în caz de probleme.

Decizia a fost luată în unanimitate în cursul reuniunii miniştrilor de Interne din cadrul UE reuniţi la Bruxelles, a declarat secretarul de stat belgian responsabil de Imigraţie, Melchior Wathelet.

Măsura va intra în vigoare în decembrie, exclusiv pentru deţinătorii de paşapoarte biometrice, precizează oficialul citat.

“Este o zi istorică pentru Albania şi Bosnia”, a declarat comisarul UE pentru Securitate, Cecilia Malmstrom.

Acordul a fost condiţionat de posibilitatea “suspendării rapide” a acestei măsuri în cazul problemelor, precizează surse diplomatice. Această dispoziţie a fost introdusă la cererea Germaniei, Franţei şi Olandei pentru a se evita problemele întâmpinate cu Serbia şi Macedonia.

În momentul în care UE a eliminat vizele pentru Serbia şi Macedonia în decembrie 2009, mai multe state UE – Germania, Belgia, Suedia şi Olanda – s-au confruntat cu numeroase solicitări de azil din partea sârbilor şi macedonenilor, în special romi. Posibilitatea reintroducerii vizelor în cazul unor probleme nu era prevăzută până acum.

Cecilia Malmstrom a admis că există preocupări provocate de afluxul de solicitări de azil, cerând Bosniei şi Albaniei să ia măsuri pentru a se evita acest fenomen.

Guvernele statelor europene au cerut Comisiei Europene să se asigure că vor fi continuate reformele în ţările care beneficiază de eliminarea vizelor.

“Accesul la Spaţiul Schengen depinde de progresele realizate în aplicarea reformelor majore în domenii precum consolidarea statului de drept, combaterea infracţionalităţii, corupţiei şi imigraţiei clandestine şi consolidarea capacităţilor administrative în materie de control al frontierelor şi securizare a documentelor”, se arată în declaraţia comună.

Vezi si

Război în Big Pharma. GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech pentru tehnologia vaccinurilor anti-COVID

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din …