Thursday , April 25 2024

STARE DE RĂZBOI. Coreea de Sud, gata de o “acţiune militară”. Gest neaşteptat al Phenianului

kaesong

Seulul evocă o “posibilă acţiune militară” pentru protejarea sud-coreenilor aflaţi în interiorul complexului industrial intercoreean Kaesong, un simbol al cooperării între cele două Corei. Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţa angajaţii sud-coreeni să pătrundă în interiorul complexului industrial.

Coreea de Nord a împiedicat miercuri dimineaţa angajaţii sud-coreeni să pătrundă în interiorul complexului industrial intercoreean Kaesong, un simbol al cooperării între cele două ţări, un gest ce reprezintă o nouă escaladare a crizei din Peninsula Coreea. Seulul evocă o “posibilă acţiune militară” pentru protejarea sud-coreenilor aflaţi la Kaesong.

Coreea de “Nord ne-a anunţat în această (miercuri) dimineaţa că nu va autoriza plecările de la Kaesong şi va interzice accesul către” complex, a declarat Kim Hyung-suk, un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, însărcinat cu relaţiile între cele două ţări.

Phenianul nu a precizat cât timp va rămâne în vigoare suspendarea accesului, a adăugat el.

Anterior, Ministerul Unificării a anunţat că cei 484 de sud-coreeni ce urmau să pătrundă miercuri în interiorul complexului nu au fost autorizaţi să facă acest lucru de către Coreea de Nord.

De obicei, sud-coreenii trec frontiera la ora locală 8.30 (2.30, ora României).

Zona industrială, situată la aproximativ 10 kilometri de la frontieră, a fost inaugurată în 2004, exprimând o voinţă simbolică de stabilire a unei cooperări între cele două Corei.

Potrivit Seulului, 861 de sud-coreeni se află, de altfel, în interiorul complexului.

“Ne aşteptăm ca cetăţenii noştri (aflaţi) în prezent în (Coreea de) Nord să revină fără dificultate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Sinucidere economică a Phenianului?

Considerat o sursă preţioasă de devize străine, de care nord-coreenii au mare nevoie, acest complex industrial a rămas deschis în continuare, în pofida crizelor repetate din peninsulă, cu excepţia unei singure zi, în 2009. Phenianul a blocat accesul în interior, în semn de protest faţă de manevrele militare comune americano-sud-coreene.

Această întârziere suscită temeri cu privire la faptul că Phenianul va pune în aplicare ameninţarea de a închide Kaesong, unde peste 50.000 de nord-coreeni muncesc, în prezent, pentru mici companii sud-coreene, în principal în sectorul manufacturier (haine, încălţăminte, ceasuri, ustensile de bucătărie).

Trecerea frontierei către Kaesong a avut loc normal în ultimele săptămâni, în pofida tensiunilor tot mai puternice între cele două Corei.

Stabilitatea exploatării complexului este considerată un adevărat “barometru” al relaţiilor intercoreene, iar închiderea acestuia ar marca o escaladare clară a tensiunilor.

Seulul evocă o “posibilă acţiune militară” pentru protejarea sud-coreenilor aflaţi la Kaesong

Ministrul sud-coreean al Apărării a anunţat miercuri că dispune de un plan de urgenţă ce prevede o posibilă recurgere la forţă, cu scopul garantării securităţii cetăţenilor sud-coreeni ce muncesc în complexul industrial Kaesong, pe teritoriul nord-coreean, închis de Phenian.

“Am pregătit un plan de urgenţă, inclusiv o posibilă acţiune militară, în cazul unei situaţii grave”, a declarat Kim Kwan-jin într-o reuniune a deputaţilor din cadrul partidului conservator, majoritar.

SUA promit sprijin aliaţilor din Asia

Secretarul de Stat american John Kerry s-a angajat marţi ca Statele Unite să îi apere şi protejeze pe aliaţii sud-coreeni şi japonezi de o ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul sud-coreean de Externe, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei americane a denunţat o “retorică inacceptabilă dezvoltată de către Guvernul nord-coreean în ultimele zile”, în urma unei întâlniri cu Yun Byung-se.

“Statele Unite nu vor acepta ca Coreea de Nord să fie o putere nucleară şi, repet, Statele Unite vor face tot ceea ce este necesar pentru a se apăra şi a îi apăra pe aliaţii săi, Coreea (de Sud) şi Japonia”, a declarat Kerry.
“Suntem complet pregătiţi şi capabili să facem acest lucru, iar eu cred că Coreea de Nord o înţelege”, a subliniat secretarul de Stat.

Coreea de Nord a intrat marţi într-o nouă etapă a conflictului său cu membrii comunităţii internaţionale, anunţând că intenţionează să repornească un reactor nuclear oprit în 2007, în pofida rezoluţiilor ONU ce îi interzic orice program atomic.

“Dar, iar acest «dar» este important aici, noi spunem în mod clar, aşa cum am făcut întotdeauna, că Statele Unite cred că există o cale foarte simplă pentru ca Coreea de Nord să se alăture comunităţii naţiunilor şi să spună în mod clar că urmăreşte un obiectiv paşnic”, a argumentat Kerry, dând un semn de deschidere faţă de Phenian.
“Au de ales, iar această opţiune constă în a începe negocieri privind o dezarmare nucleară”, a pledat şeful democraţiei americane.

Vezi si

Amnesty International: Ordinea mondială construită după 1945 este ”în pragul distrugerii” 

Ordinea mondială construită după 1945 este “în pragul distrugerii”, a avertizat secretara generală a Amnesty …