Friday , September 30 2022

Stanga se coaguleaza fara comunistii lui Voronin, in R. Moldova

Liderul socialist Ion Dodon, fost parlamentar comunist

Echipa Partidului „Moldova Unită”, condus de Vladimir Ţurcan, se alătură echipei Partidului Socialiştilor, condus de Igor Dodon. Despre aceasta anunţă liderii celor două formaţiuni, într-o declaraţie comună de presă, scrie Publika.md.

“Convingerea noastră este că procesul de consolidare a forţelor de stânga trebuie să se producă în jurul unui partid de perspectivă, cu un lider energic, cu o echipă profesionită. Suntem siguri că exemplul oferit astăzi va fi urmat şi de alţi foşti demnitari şi tehnocraţi. Pe spectrul de stânga a început procesul de restructurare politică. Şi acest proces se va încununa cu apariţia unei stângi politice moderne, care va accede la o guvernare de durată”, se menţionează în declaraţia semnată de cei doi politicieni.

Igor Dodon şi Vladimir Ţurcan susţin că, astfel, contribuie la consolidarea forţelor de stânga din Republica Moldova.

“Stânga politică trebuie să fie gata să prezinte o ofertă politică destoinică, pentru a prelua puterea la următoarele alegeri parlamentare. PCRM nu mai este cel de altădată. Practic toţi profesioniştii şi majoritatea oamenilor moderaţi au plecat din PCRM. Acolo conducerea a fost monopolizată de extremişti şi de un lider obosit, care nu-şi mai poate controla vorbele şi acţiunile. Nu credem ca PCRM mai poate fi lecuit. Acest partid se va destrăma şi se va transforma într-o stafie politică. Lui îi aparţine trecutul, nu viitorul”, se mai spune în textul remis presei.

Publika.md menţionează că la sfârşitul lunii trecute parlamentarul Ion Ceban a anunţat că părăseşte fracţiunea Partidului Comuniştilor declarând că aderă la “grupul socialiştilor”, care încă nu este constituit într-o fracţiune parlamentară.

În vara acestui an, fracţiunea PCRM a rămas fără alţi trei membri- Vadim Mişin, Oleg Babenco şi Tatiana Botnariuc. În 2011, din fracţiunea PCRM au plecat Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc. Peste puţin timp, Dodon a aderat la Partidul Socialiştilor din Moldova, fiind ales, ulterior, şef al formaţiunii.

Vezi si

Zelenski anunţă că Ucraina va cere aderarea la NATO prin procedură rapidă

Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, …