Saturday , February 4 2023

Situație disperată în Bulgaria: Dubele Poliției transportă bolnavii Covid, spitalele private obligate să aloce paturi pentru cei infectați

Guvernul bulgar a decis să apeleze la forțele de poliție pentru a transporta la spitale bolnavii de Covid-19, în condițiile în care ambulanțele nu mai sunt suficiente pentru a face față virulenței celui de-al doilea val al pandemiei, scrie AFP.

Zece microbuze ale poliției, dintre care șase dotate cu echipe paramedicale, vor ajuta cele 25 de ambulanțe publice care operează în Sofia, a anunțat luni ministrul Sănătății, Kostadin Angheelov, într-o conferință de presă.

Decesul, sâmbătă, al unui bărbat de 33 de ani, ale cărui rude au așteptat disperate ore în șir o ambulanță, a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale, care abundă în mărturii legate de probleme similare.

“Medicii sunt epuizați. Suntem în război: trebuie să mobilizăm toate resursele împotriva pandemiei”, a afirmat purtătoarea de cuvânt al serviciului Ambulanțelor din Sofia, Katia Sungarska.

Spitalele bulgare, unde numeroși angajați au fost contaminați, au apelat deja la sprijinul studenților în medicină.

În fața criticilor, ministrul Sănătății a cerut de asemenea cooperarea spitalelor private, adeseori reticente să interneze persoane contaminate cu noul coronavirus.

“Spitalele private care nu aplică decretul ministerial care le obligă să aloce 10% din paturile de spital bolnavilor Covid-19 nu vor mai fi finanțate de casa de asigurări medicale”, a avertizat astfel ministrul Sănătății.

Alte 17 noi ambulanțe vor intra în dotare până la finalul săptămânii, a adăugat ministrul, care negociază de asemenea cu o companie de taxi pentru a transporta bolnavii.

Bulgaria, care a gestionat bine în primăvară primul val al pandemiei, este depășită în prezent de numărul de noi cazuri, în creștere cu 80% în șapte zile, cu un total de 54.000 care este probabil subestimat, în condițiile în care țara testează puțin.

HotNews

Vezi si

Armata americană a depistat un balon de recunoaştere al Chinei deasupra Statelor Unite

Armata americană monitorizează un balon de recunoaştere despre care există suspiciuni că ar fi fost …