Wednesday , April 24 2024

Situația în zona orașului rusesc Belgorod, situat la granița cu Ucraina, devine tot mai periculoasă din cauza războiului

Orașul rusesc Belgorod devine tot mai periculos. Nu pentru că ar fi niște bande rivale care taie și spânzură încolo și încoace sau pentru că ar fi vreun focar de infecție grav al unei boli la fel de grave, ci pentru că nu trece nicio zi fără să simtă efectele războiului cu Ucraina. Spre exemplu, sâmbătă dimineață, un depozit de produse petroliere  din apropierea satului Razumny era în flăcări. „Suntem împușcați din nou (s.red). Unul dintre obuze a lovit depozitul de petrol din regiunea Belgorod. Sunt la fața locului. Ministerul Situațiilor de Urgență stinge deja incendiul. Nu există nicio amenințare de răspândire. Vă voi tine la curent.”, a precizat într-o informare pe canalul de Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov. Iar această informare a fost dată pe data de 15 octombrie.

În aceeași zi în care, la o bază militară (poligonul Belgorod Soloti) a fost comis un atac terorist. Carnagiul de la poligonul din satul Soloți ar fi avut loc pe la ora 10, și, inițail, erau vehiculate 11 persoane ucose, după care 22 de persoane și 16 răniți, dar se pare că numărul lor este și mai mare. Una din cele mai sumbre descrieri vine din Rusia – conform SOTA care citează dintr-un alt canal media ASTRA  – și se referă la povestea unuia dintre militarii prezenți la incident. Practic, se confirmă că a fost vorba despre un conflict religios între câțiva musulmani dintr-o țară ex-sovietică, înrolați în trupele ruse, musulmani veniți din republici care fac parte din Federația Rusă și restul soldaților, îndeosebi un locotenent colonel.

Din câte se pare, musulmanii care au deschis focul nu au țint cont că o parte din cei pe care i-au împușcat erau la fel ca și ei, adică de credință islamică. „Motivul împușcăturii de la a fost un conflict religios, . „Totul a început cu faptul că unii dintre soldații noștri – un daghestanez, un azer și unul adighen (primul și al treilea fac parte din republici caucaziene incluse în Federația Rusă și unde musulmanii sunt majoritari – n.r.) au spus că „ăsta nu este războiul nostru” și au încercat să scrie un raport pe care nu vor să-l mai servească”, citează publicația ASTRA.

Cei de la SOTA au precizat despre declarațiile militarilor că, deocamdată, nu pot verifica autenticitatea acestora. Conform sursei citate, lt.col. Andrey Lapin i-a adunat pe toți și a început să spună că „acesta este un război sfânt”, când a aflat despre plângerile soldaților musulmani. Totul s-a întâmplat în dimineața de sîmbătă, 15 octombrie, la locul de paradă, unde are loc formația și se cântă imnul. Se pare că vorbele lt.col. Andrey Lapin nu au fost de natură să îi detensioneze pe cei de față și a început un conflict, au început să împingă. Soldații din Tadjkistan – o fostă republică sovietică, săracă, dar cu o populație care este preponderent tradiționalistă – i-au spus lui Lapin ca răspuns că un război sfânt este atunci când războiul musulmanilor cu necredincioșii.

Adică, în linii mari, cam ceea ce majoritatea celor din alte țări decât cele islamice știu că este „jihadul”. Lt.col Andrey Lapin ar fi replicat însă, potrivit celor de la SOTA, că „Allah este un laș dacă nu-ți permite să lupți pentru țara căreia i-ai jurat”. Cuvintele acestea i-au lovit în plin, dar nu pe daghestanez, azer și adighen, ci pe trei tadjici.Potrivit interlocutorului publicației, după cum a scris SOTA, au existat trei trăgători: sergenții „Bikzot” și „Ami” – ultimul reușind să scape – și „Anushe”, care la fel nu a mai putut fugi, sublocotenentul Semyonov ucigându-l pe el și pe Bikzot. Semyonov se afla în acel moment în camera în care sunt depozitate cutiile cu cartușe, nu a fost prezent în timpul împușcăturilor, dar avea la îndemână propriul pistol de luptă și, auzind ce se întâmplă, a ieșit și a împușcat ambii tadjici. Se pare că și al treilea a fost lovit, dar a reușit să scape îndreptându-se la locul unde trebuia să fie gardul, deși era doar o sârmă îndoită – locul prin care unii soldați mergeau din poligon în oraș ca să nu mai treacă pe la punctul de control.

„Și după o oră și jumătate, undeva după-amiaza, ne-au trimis pe toți împreună la poligon, și trei tadjici care erau în serviciu, și-au desfășurat mitralierele, aveau muniție reală și l-au împușcat pe comandantul nostru, locotenent-colonelul Lapin care a murit pe loc. Și au deschis focul fără discernământ. Erau atât soldați contractuali, cât și mobilizați la poligon. Morții, pe care doar eu i-am văzut – 29 de oameni. Al 30-lea este locotenent-colonelul Lapin. Nu i-am numărat aici pe cei doi tadjici care au fost uciși împreună cu ei. În total ar fi 32. Nu știu exact câți răniți, unii au fost deja livrați cu elicopterul la Belgorod, alții sunt acum în Valuyki”, se arată în sursa citată. Fotografii presupuse a fi făcute după execuția de la poligonul din Belgorod circulă deja pe internet , dar SOTA precizează că nu a putut fi confirmată (încă) autenticitatea.

Duminică, 16 octombrie, la primele ore ale dimineții, același guvernator al regiunii Belgorod anunța pe canalul său de Telegram că „Ieri a avut loc un eveniment teribil pe teritoriul nostru, la una dintre unitățile militare. A fost comis un act terorist. Mulți soldați au fost uciși și răniți. Toți răniții sunt tratați. Avem medicamente, medici și tot ce ai nevoie. Aș dori să-mi exprim condoleanțe și condoleanțe tuturor familiilor victimelor. Suntem cu voi. Tot ce depinde de noi, îi vom ajuta pe cei care sunt acum în spitalele noastre. Nu există locuitori ai regiunii Belgorod printre răniți și morți”. Se pare că mulți dintre cei uciși sunt tineri militari cu contract sau voluntari veniți din regiunea Bryansk și cel puțin o persoană din regiunea Moscovei și o alta (pare-se doar rănită) din regiunea Rostov. SOTA notează că de mai bine de 2 săptămâni, peste 100 de locuitori ai regiunii Bryansk au refuzat să părăsească terenul de antrenament Soloti pentru a asalta Liman, cerând să fie lăsați să apere granița cu Rusia. Fata de tragedia petrecuta la poligonul Soloti din regiunea Belgorod a fost deschis dosar penal in temeiul art. 105 din Codul penal al Federației Ruse în ceea ce privește masacrul, ancheta are în vedere însă și posibilitatea de a adăuga la acuzații un articol despre un atac terorist, relatează publicația rusă Kommersant, citând sursele apropiate.

Iar duminică, 16 octombrie, orașul rusesc Belgorod era din nou neliniştit. Nu mai puțin de 16 explozii au fost raportate în centrul regiunii cu același nume, situată la granița cu regiunea ucraineană Harkov. Acest lucru fusese raportat de cunoscuta agenție „RIA Novosti” . Inițial, inclusiv guvernatorul de Belgorod răspândiseră informații – sub rezereva faptului că sunt cu titlu provizoriu – cu privire la efecte mai mici ale atacurilor deasupra Belgorodului. „A fost un bombardament. Călătoresc prin oraș și prin regiunea Belgorod. Voi fi sigur că voi împărtăși rezultatele. Potrivit datelor preliminare, sunt doi răniți”, a spus guvernatorul publicând diverse imagini cu el discutând cu oamenii la fața locurilor unde au căzut bombe sau fragmente din bombe sau cu urmările identificate .

Ulterior, el a precizat că numărul gospodăriilor afectate a ajuns la 20 și cel puțin o victimă civilă este în urma bombardamentelor. Ulterior, Viaceslav Gladkovanunța că în urma bombardamentelor este periculos să se circule în pădurile din regiunea Belgorod, cerând oamenilor să se abținîă de la vizitarea pădurilor, mai ales a celro din zonele localităților de graniță și a spus că un om deja călcase pe o bombă (sau mină) dintr-o astfel de pădure și rămase fără un picior, fiind preluat de o ambulanță pentru a fi dus repede la un spital pentru a primi îngrijiri medicale. De altfel, mai multe canale mass-media din Federația Rusă au relatat despre operațiune de apărare antiaeriană peste Belgorod și au numărat 16 explozii. Desigur, acestea au făcut deliciul presei din Ucraina care nu a întârziat să dea știrile despre tragediile din Belgorod, nefiind prima dată. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amnesty International: Ordinea mondială construită după 1945 este ”în pragul distrugerii” 

Ordinea mondială construită după 1945 este “în pragul distrugerii”, a avertizat secretara generală a Amnesty …