Friday , April 26 2024

Sistemul de sănătate “muribund” din România, comentat de presa străină

Cotidianul economic Financial Times, în ediţia electronică de luni, face un rezumat al stării sistemului de sănătate din România, care suferă de pe urma măsurilor de austeritate decise de Guvern şi a lipsei personalui medical, având ca punct de referinţă Maternitatea Giuleşti.

“Spitalul s-a redeschis recent, în urma unor reparaţii scumpe, dar o pată neagră încă planează asupra sistemului de sănătate muribund din România, care suferă de pe urma tăierii cheltuielilor bugetare”, afirmă Financial Times, referindu-se la Maternitatea Giuleşti, unde şase bebeluşi au murit, iar alţi câţiva au suferit arsuri grave în urma unui incendiu declanşat de un cablu electric prost izolat.

Accidentul, care potrivit specialiştilor din sănătate arată cum o asistentă trebuia să aibă grijă de prea mulţi bebeluşi şi că spitalul nu şi-a permis să instaleze un sistem de alertă antiincendiu, “dezvăluie cu exactitate slăbiciunea sistemului de sănătate românesc”, susţine Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Acesta nu putea surveni într-un moment mai prost pentru Guvernul român, care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte tăierea cheltuielilor bugetare, aplicate inclusiv medicilor, afirmă cotidianul britanic.

“Spitalele româneşti se luptă de ani întregi pentru a furniza un standard decent de îngrijire, mai ales în afara capitalei, unde pacienţii sunt adeseori nevoiţi să îşi cumpere singuri medicamentele şi hrana”, continuă cotidianul britanic, adăugând că fondul pentru sănătate a crescut în anii dinaintea crizei, dar contribuţiile la asigurările sociale descresc în prezent, odată cu creşterea şomajului.

Financial Times adaugă, de asemenea, că România a alocat numai 3,9 la sută din PIB în acest an pentru sistemul de sănătate, ceea ce reprezintă mai puţin de jumătate din media europeană. Deşi au fost luate unele măsuri (alocarea unor noi fonduri în august, introducerea sistemului de coplată sau descentralizarea), “dacă sistemul nu este reformat, nu contează câţi bani aloci, îi vei arunca la gunoi”, susţine Richard Florescu, de la biroul din Bucureşti al Băncii Mondiale.

Există, de asemenea temeri că situaţia se va înrăutăţi, având în vedere numărul mare de medici şi asistente care pleacă din Românii pentru salarii mai bune oferite în străinătate. De când românii au obţinute dreptul de a călători liber în UE, în 2007, peste 6.000 din cei 41.000 de medici au părăsit ţara. În acest an, aproximativ 2.500 urmează să îşi facă bagajele din cauza tăierilor salariale de 25 la sută, precizează cotidianul britanic, adăugând că România are numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, respectiv jumătate din media europeană.

Totodată, un medic rezident câştigă în România aproximativ 250 de euro, comparativ cu o medie de 1.400 de euro în UE, continuă Financial Times, adăugând că personalul medical îşi suplimentează în mod frecvent veniturile din bani primiţi neoficial de la pacienţi.

Vezi si

Război în Big Pharma. GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech pentru tehnologia vaccinurilor anti-COVID

Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech într-un tribunal federal din …