Silvio Berlusconi a demisionat. Il Cavaliere, profund întristat de huiduielile cu care a fost întâmpinat

reportersite
13 noiembrie 2011, 19:24

Silvio Bersluconi a demisionat sâmbătă de la conducerea Guvernului italian, după adoptarea de către Parlament a măsurilor de austeritate solicitate de Uniunea Europeană, a anunţat preşedinţia Republicii, în timp ce vestea a fost primită cu aplauze la Roma.

Acuzat că a subminat credibilitatea ţării sale, magnatul media, în vârstă de 75 de ani, şi-a dat demisia după adoptarea de către Parlament a măsurilor economice menite să reasigure pieţele şi partenerii internaţionali.

Demisia a fost acceptată de preşedintele Republicii Giorgio Napolitano, care ar urma să îl numească în locul lui pe fostul comisar european Mario Monti, în vârstă de 68 de ani.

Culmea umilinţei, Il Cavaliere a fost nevoit să părăsească palatul prezidenţial printr-o ieşire secretă, în timp ce în faţa intrării principale manifestanţii aplaudau şi strigau „bufonule, bufonule!”.

El a fost întâmpinat cu o oră mai devreme cu strigăte ca „mafiotule!”, „ruşine!”, „închisoare!” „s-a terminat!” sau „primavera, primavera” (primăvară, primăvară), o aluzie probabilă la revoluţiile arabe care au îndepărtat de la putere dictatorii.

Apropiaţilor săi el le-a mărturisit că este „profond întristat”, potrivit agenţiei italiene Ansa.

Încă din cursul după-amiezii, mulţimea a invadat diverse zone-simbol ale puterii de la Roma, strigând „Demisia, demisia”. Unii participanţi purtau drapele italiene, în timp ce alţii afişau pancarte pe care se putea citi „Bye-bye Silvio!”, „Dispari!” şi „În sfârşit!”.

La palatul Quirinal, o orchestră improvizată, ai cărei muzicieni şi cor s-au găsit pe Internet, a interpretat Aleluia de Handel.

„Astăzi, suntem aici pentru că suntem foarte, foarte bucuroşi că Berlusconi se duce în sfârşit acasă! Să se ducă acasă!”, declară o manifestantă pe fondul fluierăturilor. „Ciao, şi mai ales, nu te întoarce!”, afirmă un altul.

În faţa Palatului Grazioli, reşedinţa privată a premierului, s-au reunit susţinătorii acestuia. El „este unic, de neuitat. Nu există nimeni pe măsura lui”, afirmă Massimo della Seta, un muncitor în vârstă de 25 de ani. „Ne simţim orfani”, deplânge Maria Teresa Borghelli, în vârstă de 54 de ani.

„Astăzi cade cortina peste o pagină lungă şi dureroasă din istoria noastră”, a declarat Dario Franceschini, deputat al Partidului Democrat.

La rândul său, Fabrizio Cicchitto, de la Poporul Libertăţii (PdL), partidul lui Silvio Berlusconi, a afirmat că acesta din urmă a acceptat să demisioneze „când nu era obligat să o facă”.

„El a demonstrat conştiinţă naţională, îi mulţumim pentru acest lucru şi ne exprimăm solidaritatea cu el în faţa atacurilor a căror ţintă este „, a adăugat el pe fondul huduielilor a numeroşi deputaţi.

Însoţit de triumf încă de la intrarea sa în politică, în urmă cu 17 ani, când a înfiinţat partidul Forza Italia, Berlusconi a fost slăbit în ultimele luni de trei procese – pentru corupţie, fraudă fiscală şi prostituţie cu minore -, scandaluri sexuale şi reducerea majorităţii sale.

Cu o cotă de popularitate de 22 la sută, Il Cavaliere a pierdut marţi majoritatea absolută în Camera Deputaţilor.

Totul se joacă pentru alte câteva ore la Quirinal, unde Napolitano a cerut forţelor politice să „acţioneze cu responsabilitate”. „Grava criză financiară şi economică, internă şi internaţională reprezintă o provocare pentru coeziunea socială a ţării noastre”, a declarat el în cursul dimineţii.

El trebuie să facă faţă în prezent opoziţiei manifestate de o parte a actualei majorităţi, care refuză să susţină un Guvern de tranziţie şi cere alegeri anticipate.

„Nici pentru tot aurul din lume, nu voi face parte vreodată dintr-un Executiv cu reprezentanţii stângii”, a declarat ministrul Apărării Ignazio La Russa, fost neofascist.

Nici Silvio Berlusconi, care şi-a exprimat sprijinul pentru Mario Monti şi l-a primit pe acesta sâmbătă, nu şi-a pierdut voinţa de a lupta: „Suntem în măsură să deconectăm priza când vrem”, le-a spus apropiaţilor săi.