Monday , February 26 2024

Serviciile secrete britanice: Rusia va controla Luhansk peste două săptămâni

Rusia ar putea obține controlul asupra regiunii Luhansk în două săptămâni, potrivit serviciilor secrete britanice, citate de CNN.

Ministerul Apărării din Marea Britanie se așteaptă ca Rusia să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk din estul Ucrainei în următoarele două săptămâni, potrivit celei mai recente evaluări a specialiștilor.

Ministerul arată că, după ce nu a reușit să cucerească Kievul, Moscova și-a schimbat strategia, concentrându-se pe Donbas, partea din estul Ucrainei formată din regiunile Luhansk și Donețk.

Două părți ale Donbasului sunt deținute de separatiștii susținuți de Rusia din 2014. Acestea au devenit cunoscute sub numele de Republicile Populare Luhansk și Donețk și cuprind aproximativ o treime din suprafața totală a Donbasului.

Guvernul ucrainean de la Kiev afirmă că cele două regiuni sunt, de fapt, temporar ocupate de Rusia. Republicile autoproclamate nu au fost recunoscute de niciun guvern, în afară de Rusia și de aliatul său apropiat, Siria, iar guvernul ucrainean a refuzat cu fermitate să discute direct cu liderii oricăreia dintre ele.

„Rusia obține acum un succes tactic în Donbas. Forțele rusești au generat și au menținut impulsul și în prezent par să dețină inițiativa asupra opoziției ucrainene. Rusia controlează peste 90% din Oblastul Luhansk și este posibil să finalizeze controlul în următoarele două săptămâni. Rusia a obținut aceste succese tactice recente cu un cost semnificativ al resurselor și prin concentrarea forței și a focurilor într-o singură parte a campaniei generale”, scrie în raportul serviciilor secrete.

Dar raportul a precizat că Rusia nu reușește să avanseze în alte zone, unde a fost forțată să se apere.

„În comparație cu planul inițial al Rusiei, niciunul dintre obiectivele strategice nu a fost atins. Pentru ca Rusia să obțină orice formă de succes va fi nevoie de investiții uriașe și continue în forță de muncă și echipamente și este posibil să mai dureze mult timp”, a precizat raportul.

Mediafax

Vezi si

Doi ani de război. Zelenski se arată încrezător într-o “victorie comună” a aliaţilor Ucrainei contra Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat sâmbătă liderii statelor din Grupul celor şapte ţări …