Saturday , July 20 2024

Senatul Italiei aprobă o reformă constituțională controversată promovată de guvernul Meloni

Senatul Italiei a aprobat marți cu 109 voturi ”pentru” și 77 ”împotrivă” o reformă constituțională controversată promovată de guvernul condus de Giorgia Meloni, transmite dpa.

Principala prevedere nouă este că prim-ministrul va fi ales direct pentru un mandat de cinci ani, iar coaliția care susține candidatul câștigător va primi cel puțin 55% din locuri în ambele camere ale parlamentului, pentru a se asigura o majoritate funcțională.

Numărul de voturi întrunite în Senat nu este suficient pentru majoritatea de două treimi necesară în vederea amendamentelor constituționale în ambele camere ale parlamentului și nu se așteaptă o astfel de majoritate nici în Camera Deputaților. Va fi așadar necesar un referendum.
Cu toate acestea, partidele din coaliția guvernamentală de dreapta au salutat rezultatul. Opoziția a protestat, ridicând simbolic exemplare ale Constituției.
Guvernul Meloni intenționează să combată prin reforma legii fundamentale instabilitatea politică cronică de la Roma. De la sfârșitul celui de-al doilea război mondial până acum, Italia a avut 70 de guverne.

De aceea, mulți italieni sunt de acord că sistemul politic trebuie revizuit. Modalitatea propusă de executiv a fost însă criticată vehement de opoziție, care se teme că Meloni ar putea prelua prerogative importante ale parlamentului și ale președintelui republicii.
Lidera opoziției social-democrate, Elly Schlein, a susținut că reforma va răsturna structura guvernamentală și va concentra puterea în mâinile unei singure persoane. Opoziția și-a anunțat deja intenția de a acționa împotriva planurilor respective.
La ultimul referendum similar din Italia, în 2016, premierul de atunci, Matteo Renzi, a pierdut și a fost nevoit să demisioneze. AGERPRES

Vezi si

Guvernul ucrainean propune primele creşteri de taxe pe timp de război pentru a finanţa cheltuielile de apărare

Guvernul ucrainean a propus joi prima majorare de taxe pe timp de război pentru a …