Sunday , July 21 2024

Șeful Poliției Naționale a Ucrainei a fost numit ministru interimar de Interne, după ce toată conducerea Ministerului a murit în accidentul de elicopter

Cabinetul de Miniștri al Ucrainei l-a numit pe Ihor Climenco în funcția de ministru adjunct al Afacerilor Interne, el ocupând până acum funcția de șef al Poliției Naționale din țara vecină. Ihor Climenco va îndeplini, însă, atribuțiile de șef al Ministerului Afacerilor Interne. Acest lucru a fost anunțat de prim-ministrul Ucrainei, Denys Șmihal, pe contul său de Telegram după ședința de miercuri, 18 ianuarie, a Guvernului Ucrainei.

„Guvernul l-a numit pe Ihor Climenco în funcția de ministru adjunct al Afacerilor Interne – Șeful Poliției Naționale a Ucrainei. Și i-a încredințat atribuțiile de ministru al Afacerilor Interne. După discuții cu Parlamentul, va fi depusă numirea unui nou șef al Ministerului Afacerilor Interne”, a spus premierul. „Ministerul Afacerilor Interne este unul dintre elementele cheie ale securității țării noastre, așa că sunt puse în aplicare protocoalele necesare pentru a menține controlul asupra tuturor proceselor”, a specificat premierul ucrainean Denis Șmihal.

Ihor Climenco s-a născut pe 25 octombrie 1972 la Kiev, a absolvit în 1994 Universitatea Militară din Harkov iar după absolvire a servit trei ani în forțele de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei. A participat la misiunea de menținere a păcii a forțelor Națiunilor Unite în Iugoslavia, ca parte a contingentului ucrainean de menținere a păcii. În 1998, lucra ca psiholog în Departamentul Harkov al Ministerului Afacerilor Interne unde și-a început, de altfel, cariera de om al legii. Și-a completat studiile profesionale la Universitatea de Stat din Odesa (prin corespondență), iar mai târziu la Universitatea Națională de Afaceri Interne din Dnipropetrovsk. În 2014, la finalul Revoluției demnității – așa este cunoscută mișcarea de revoltă împotriva regimului Ianukovici ca urmare a blocării demersurilor de integrarea europeană a Ucrainei – și începutul războiului hibrid din Donbas, a participat direct la operațiuni de luptă din cadrul operațiunii antiteroriste, fiind distins cu medalia „Apărătorul Patriei”. În 2019, Ihor Climenco a fost numit noul șef al Poliției Naționale a Ucrainei.

Reamintim că miercuri dimineață, 18 ianuarie, un elicopter a căzut în orașul Brovarî (din regiunea Kiev) în apropierea unei grădinițe și a unui bloc de locuințe. În accidentul aviatic, nouă persoane din elicopter au murit între care trei membri ai echipajului (Oleksandr Vasilenco, Costiantin Covalenco, Ivan Casianov), alături de trei membri din conducerea ministerului de Interne – respectiv ministrul Denis Monastirschi, prim-adjunctul său Ievghen Ienin și secretarul de stat Iurii Lubcovici. Șeful adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Bohdan Drapiati a spus că două din victime sunt Tetiana Șutiac (șeful adjunct al Serviciului de Patronaj al Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei) și Mihailo Pavlușco (șeful Departamentului de Protecție al Departamentului de Interne). Securitatea Internă a Poliției Naționale Ucrainene). Victoria Navroțca, directorul adjunct al Departamentului de Comunicare al Ministerului Afacerilor Interne, a confirmat cele vehiculate de Ukrainska Pravda cu privire la al nouălea decedat: fotograful Micola Anațchii.

Aeronava care a căzut în dimineața zilei de 18 ianuarie în Brovarî, regiunea Kiev, era destinată nevoilor Serviciului de Stat de Urgență iar în timpul zborului, când s-a produs dezastrul, elicopterul se afla în misiune – potrivit celor declarate de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ignat. În prezent, sunt luate în considerare mai multe versiuni ale tragediei, printre care: eroare de pilotaj – asociată poate cu încălcarea regulilor de zbor; defecțiune tehnică a elicopterului; acțiuni deliberate de distrugere a vehiculului de zbor. (D.P.)

Vezi si

Fost deputat ucrainean și cadru universitar, împușcat în cap

În seara zilei de vineri, 19 iulie, în cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, …