Saturday , November 26 2022

Șeful diplomaţiei Uniunii Europene: Nu trebuie să ignorăm amenințările lui Putin 

UE nu trebuie să ignore amenințările lui Vladimir Putin, care a declarat că ar putea folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina, a declarat șeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrel.

Josep Borrell a declarat pentru BBC că afirmația lui Putin că nu blufează cu arma nucleară trebuie luată în serios.

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia începe o mobilizare parțială și se pregătește să anexeze patru regiuni din Ucraina.

“Cu siguranță este un moment periculos pentru că armata rusă a fost pusă la colț, iar reacția lui Putin – amenințarea cu folosirea armelor nucleare – este foarte gravă”, a spus el.

La 7 luni de când a început invazia Rusiei în Ucraina, analiștii sunt de acord că forțele lui Putin se află pe picior greșit, dar Borrell a declarat că trebuie să se ajungă la o “soluție diplomatică”, una care “să păstreze suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

“Altfel, putem termina războiul, dar nu vom avea pace și vom avea un alt război”, a spus el.

Borrell a respins preocupările legate de faptul că rezervele de arme ale UE se vor epuiza și a declarat că trebuie să continue sprijinul militar oferit Ucrainei, precum aplicarea de sancțiuni economice împotriva lui Putin și a aliaților săi.

El a recunoscut că majorarea costului prețurilor la energie, cauzată de conflict, reprezintă un motiv de îngrijorare.

Borrell i-a cerut lui Putin să își joace rolul în găsirea unei soluții negociate, spunând că “pentru a dansa tango, ai nevoie de doi”.

“Toți cei care au mers la Moscova, la Kremlin, pentru a vorbi cu Putin, s-au întors cu același răspuns: <Eu [Putin] am obiective militare, iar dacă nu obțin aceste obiective militare, voi continua lupta>. Este cu siguranță o direcție îngrijorătoare, dar trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina”, a spus el. (Mediafax)

Vezi si

Politico: Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina

În timp ce ţările din UE suferă, Statele Unite fac o avere de pe urma …