Saturday , April 20 2024

Se analizează posibilitatea aderării parţiale a României şi Bulgariei la Schengen

Secretarul de stat din MAI Marian Tutilescu

Preşedinţia ungară a UE analizează posibilitatea aderării parţiale a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în martie, propunerea fiind ca cele două ţări să intre în spaţiul de liberă circulaţie mai întâi cu frontierele aeriene, a declarat, vineri, secretarul de stat Marian Tutilescu.

Şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), Marian Tutilescu, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că subiectul aderării parţiale “este în discuţie pe masa preşedinţiei ungare”, însă acesta nu este singura propunere.

Tutilescu a explicat că, având în vedere rapoartele pozitive ale României şi Bulgariei pe frontierele aeriene, este posibil ca cele două ţări să intre în Spaţiul Schengen, în primă fază, doar cu aceste elemente. Ulterior, a mai spus Tutilescu, se poate lua o decizie privind aderarea completă.

“Sunt variante de lucru”, a subliniat Tutilescu, precizând că acest subiect nu a fost discutat la reuniunea Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), desfăşurat în perioada 20-21 ianuarie, în Ungaria, la Godollo.

Marian Tutilescu a mai spus că varianta aderării parţiale este fezabilă, în contextul în care există precedente la nivel european.

“Sigur, au existat precedente. De regulă au fost precedente inverse, adică s-a aderat întâi cu frontierele terestre şi maritime, iar ulterior şi cu cele aeriene, în principiu deoarece la acestea din urmă aderarea poate avea loc numai de două ori pe an, din cauza schimbării orei: o dată primăvara şi apoi abia iarna”, a explicat Tutilescu.

Secretarul de stat în MAI a amintit că următorul pas pentru România şi Bulgaria are loc în 28 ianuarie, când experţii grupului de lucru Sch-Eval ar trebui să adopte rapoartele tehnice ale celor două state.

“După adoptarea rapoartelor are loc votul în Parlamentul European. Acesta (PE, n.r.) a fost sesizat cu proiectul de decizie, acum au loc discuţii. După votul în PE, ne întoarcem la Consiliu (Uniunii Europene, n.r.), unde se discută pe fond. Este un calendar foarte strâns şi, din păcate, singurul Consiliu JAI înainte de 27 martie are loc în 24 februarie, când vom mai putea discuta aderarea”, a conchis Tutilescu.

Secretarul de stat a mai spus că reprezentantul Franţei din grupul de lucru Schengen, care ceruse un timp suplimentar pentru studierea raportului de aderare a României şi pentru a se lămuri cu privire la unele aspecte, nu a cerut nicio informaţie, termenul expirând joi.

Franţa şi Germania consideră că România şi Bulgaria ar trebui primite în Schengen numai dacă înregistrează progrese în lupta împotriva corupţiei şi în reformarea sistemului judiciar.

Ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, i-a cerut omologului său german, Thomas de Maiziere, să definească îngrijorările Germaniei cu privire la aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, în cadrul unei reuniuni informale organizate joi la Godollo, în apropiere de Budapesta, relatează MTI.

Finlanda s-a raliat Germaniei şi Franţei şi a refuzat, la rândul său, intrarea României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor în cadrul UE, a declarat joi un purtător de cuvânt al Guvernului finlandez.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că România cere ca aderarea sa la Spaţiul Schengen să se facă în baza regulilor convenite prin tratatele UE şi să nu fie tratată discriminatoriu, subliniind că nu există nici cel mai mic indiciu că România ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale.

Vezi si

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile. Creștere semnificativă a întârzierilor cauzate de vremea rea

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile din cauza schimbărilor climatice. Piloții se …