Thursday , August 11 2022

Scandalul restrictiilor pentru romani. Ce asigurari da guvernul britanic

Ministerul de Externe a obținut, în ianuarie 2013, asigurări din partea autorităților britanice privind respectarea legislației europene referitoare la liberalizarea accesului cetățenilor românia pe piața muncii din Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2014, a precizat MAE, la solicitarea NewsIn.

„MAE a obţinut, în luna ianuarie 2013, asigurări din partea autorităților britanice că vor fi aplicate prevederile Tratatului de Aderare al României la UE referitoare la liberalizarea accesului cetăţenilor români pe piața muncii din Marea Britanie, începând cu 1 ianuarie 2014”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Noilor state membre li se pot aplica restricţii în ceea ce privește libera circulație a muncitorilor pentru o perioadă de cel mult 7 ani de la data aderării, astfel că de la 1 ianuarie 2014 României și Bulgariei nu li se mai pot aplica aceste restricții.

Totodată, MAE informează că autorităţile române efectuează „demersuri permanente” pe lângă toţi factorii de decizie britanici şi europeni vizând „îmbunătăţirea accesului cetățenilor români pe piaţa muncii prin reducerea cazurilor de încălcare a drepturilor, dar și creşterea nivelului de informare privind legislaţia aplicabilă şi limitările la care sunt supuşi în Marea Britanie”.

Într-un interviu acordat duminică BBC1, David Cameron a indicat că vrea să limiteze accesul imigranților est-europeni, în special români și bulgari, la sistemul britanic de ajutoare sociale. Această decizie ar avea ca scop limitarea costurilor care vor fi generate de un nou val de imigranți din Europa de Est, după ce restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari vor fi ridicate la 1 ianuarie 2014.

Atacul său asupra așa-numitului „turism pentru ajutoare sociale” survine pe fondul îngrijorărilor privind miile de muncitori din cele două țări care ar urma să vină în Marea Britanie, în căutarea unui loc de muncă.

Cameron speră că va putea negocia cu UE, astfel încât o parte din prerogativele Bruxelles-ului să revină din nou Londrei, în special în zona reglementărilor privind piața muncii și a imigrației.

Consilierii său nu au putut oferi detalii în legătură cu modalitățile limitării accesului imigranților la ajutoarele sociale, dar se pare că ministrul de interne, Theresa May, examinează deja mai multe posibilități în acest sens.

La rândul său, liderul formațiunii eurosceptice UKIP, Nigel Farage, a declarat luni, în cadrul unei emisiuni BBC, că deschiderea granițelor Marii Britanii pentru români și bulgari anul viitor este „iresponsabilă și greșită”.

Nicio țară din UE nu poate introduce unilateral restricții pe piața muncii, a declarat marți comisarul Laszlo Andor, referindu-se la aceste declarații.

„Tratatele (n.r. – UE) sunt foarte clare: aceleaşi reguli se aplică României și Bulgariei așa cum s-au aplicat în rundele precedente aşa-numitei UE-10 (ţările care au aderat în 2004). Pentru ţări ca Cehia, Polonia şi altele, toate restricţiile au fost ridicate în mai 2011. Aceleaşi reguli se vor aplica şi pentru Croaţia, care va adera la UE în vară. Nu există niciun mod de a schimba asta și cred că trebuie să apreciem consecvența în această privință”, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor, rugat să comenteze poziția premierului britanic, David Cameron, care vrea să limiteze accesul imigranților est-europeni, în special români și bulgari, la sistemul britanic de ajutoare sociale și intenționează să negocieze dreptul Marii Britanii de a lua decizii în ceea ce privește piața muncii și imigrația.

Întrebat dacă Marea Britanie ar putea fi supusă unor sancţiuni de către Comisia Europeană în cazul în care ar introduce astfel de restricţii, Laszlo Andor a precizat că „niciun stat membru nu poate introduce unilateral restricţii” pe piaţa muncii.

Vezi si

Accident grav într-un parc Legoland din Germania: 34 de răniți după ciocnirea a două trenuri rollercoaster

Incidentul a avut loc astăzi, 8 august, la un parc de distracții din sudul Germaniei, …