Scandal care zguduie Comisia Europeana: comisarul pentru sanatate a demisionat

reportersite
16 octombrie 2012, 19:17

John Dalli, comisarul maltez pentru sanatate

Comisarul european pentru Sănătate, John Dalli, a demisionat, marţi, după o anchetă antifraudă, relatează AFP.

Demisia lui Dalli are efect imediat, a precizat un comunicat al Comisiei.

OLAF a acţionat în urma unei plângeri primite din partea unei companii suedeze, Swedish Match, care denunţa faptul că un antreprenor maltez a abordat-o afirmând că are legături cu Dalli şi poate influenţa o propunere de lege privind produsele pe bază de tutun.

Este vorba despre ridicarea interdicţiei de vânzare în UE a tutunului suedez („snus”), un fel de tutun măcinat fin şi amestecat cu apă, fabricat în special de Swedish Match şi consumat în Suedia şi Norvegia.
Raportul OLAF, remis luni Comisiei Europene, a demonstrat că antreprenorul maltez a încercat să obţină avantaje financiare în schimbul acestei influenţe.

Nu a fost încheiat însă niciun acord şi nu s-a făcut nicio plată, precizează comunicatul Comisiei.
Ancheta OLAF nu a permis găsirea unor dovezi concludente privind o „participare directă” a lui Dalli, dar consideră că acesta a fost informat în legătură cu demersurile producătorului maltez.
Dalli a respins categoric acuzaţiile de trafic de influenţă şi şi-a explicat decizia de a demisiona prin dorinţa sa de a se apăra şi de a apăra Comisia.

Maros Sefcovici, comisar pentru Administraţie, va asigura interimatul până la desemnarea unui nou comisar de către Malta care să îl înlocuiască pe John Dalli.