Wednesday , April 17 2024

Sarkozy îşi inaugurează noul avion prezidenţial pentru a merge la summitul G20

Air Sarko One

Nicolas Sarkozy şi-a inaugurat joi, pentru a merge la summitul G20 de la Seul, noul său avion de lung curier, un Airbus A330, special transformat pentru preşedintele francez, relatează AFP.

Nicolas Sarkozy va putea ajunge direct în capitala sud-coreeană graţie acestui avion care are o autonomie de zbor de 12.500 de kilometri, faţă de 7.000 de kilometri cât aveau cele două avioane Airbus A319 pe care le înlocuieşte, potrivit preşedinţiei franceze.

Denumit ironic de presa franceză “Air Sarko One”, noul avion aparţine flotei guvernamentale, dar va fi rezervat cu prioritate deplasărilor şefului statului.

Achiziţionat la mâna a doua de la compania Air Caraibes, acest A330, cu o capacitate iniţială de 324 de locuri, a fost transformat într-un avion cu 60 de locuri, o cameră, o baie şi o sală de şedinţe, potrivit Ministerului Apărării, fiind dotat cu toate mijloacele “moderne, sigure şi fiabile” de comunicare.

Cumpărarea şi transformarea acestuia vor costa în total 176 de milioane de euro, fără a mai pune la socoteală întreţinerea, care va costa 49 de milioane de euro în primii trei ani, apoi câte zece milioane de euro pe an din 2013.

Cheltuielile sunt considerate excesive într-o perioadă de criză economică de către opoziţia de stânga, care a vorbit despre un “capriciu” prezidenţial.

Ministerul Apărării a replicat că A330 răspunde “unei necesităţi dovedite” şi va putea “transporta în cele mai bune condiţii acelaşi număr de pasageri ca cele două avioane Airbus” pe care le înlocuieşte, ce aveau o capacitate de 30 de locuri fiecare.

Cele două avioane A319, cumpărate în 2002, au fost retrase din serviciu joi. Primul a fost achiziţionat de Senegal în schimbul sumei de 32 de milioane de euro, iar cel de-al doilea face obiectul unei licitaţii, potrivit preşedinţiei.

Vezi si

Telegram va ajunge într-un an la 1miliard de utilizatori pe lună

Aplicaţia de mesagerie Telegram va ajunge într-un an la un miliard de utilizatori activi pe …