Thursday , December 7 2023

S-a descoperit sursa infectarii cu bacteria E.coli

Conducerea Institutului Robert Koch din Germania a anuntat astazi rezultatul analizelor care au fost realizate in vederea depistarii sursei care a stat la baza epidemiei din Europa.

“Semintele germinate” sunt cauza, a declarat Reinhard Burger, directorul Institutului Robert Koch, in cadrul unei conferinte de presa la Berlin, organizata de cele trei institute sanitare federale implicate in dosar.

Potrivit analizelor, “persoanele care au mancat aceste seminte au de noua ori mai multe sanse sa aiba diaree cu sange si alte semne de infectie cu bacteria ECEH decat cele care nu au mancat”, a declarat el, citat de AFP si preluat de Mediafax.

Exista analize “multiple”, pe terenurile si produsele unei ferme din nordul Germaniei, Gärtnerhof din Bienenbüttel, care nu au putut dovedi cu certitudine prezenta bacteriei, dar “lantul de indicii este asa de important”, incat se poate identifica originea contaminarii, au explicat oficialii citati.

La aceasta conferinta de presa au participat RKI, Oficiul federal pentru protectia consumatorului si securitate alimentara si Institutul federal pentru evaluarea riscurilor. Acestea au anuntat oficial ridicarea alertei decretate la sfarsitul lui mai impotriva consumului de castraveti, rosii si salate crude, care i-a costat deja sute de milioane de euro pe agricultorii europeni.

“Toate cele trei institute ale noastre sunt de acord ca nu mai exista motive sa se mentina recomandarea” privind consumul legumelor crude, a declarat unul dintre lideri. De altfel, se pare ca “sursa infectiei nu mai este activa”, iar “numarul cazurilor noi a scazut”, au declarat ei.

“Nu exista alta pista serioasa decat semintele germinate”, a explicat Burger ca raspuns la o intrebare privind gradul de certitudine al autoritatilor ca sursa contaminarii o reprezinta doar semintele germinate.

Bacteria E.coli a facut alte doua victime in Germania, au anuntat vineri autoritatile sanitare regionale germane, bilantul total al epidemiei ajungand la 33 de morti, dintre care 32 in Germania, relateaza AFP.

Autoritatile au anuntat vineri dupa-amiaza moartea unei septuagenare in Schleswig-Holstein (nord) si a unui barbat de 81 de ani, spitalizat la clinica universitara din Hamburg-Eppendorf (nord).

In cursul diminetii, Ministerul Sanatatii din Saxonia Inferioara (nord) anuntase decesul unei femei de 75 de ani.

Astfel, semintele germinate sunt la originea epidemiei de E.coli care a provocat moartea a 30 de persoane in Europa.

Vezi si

Uniunea Europeană interzice distrugerea hainelor și pantofilor nevânduți

Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord vizând interzicerea distrugerii …