Tuesday , November 28 2023

R\zboi in Afr5ica: Etiopia a atacat un stat vecin

Forţele etiopiene au lansat un asalt militar în interiorul statului Eritreea, au declarat oficiali etiopieni citaţi de BBC.

Etiopia a atacat deoarece Eritreea antrena “grupuri subversive” pentru atacuri în interiorul Etiopiei, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului de la Addis Abeba, Shimeles Kemal.

Mai multe persoane au murit, iar altele au fost capturate, după ce trupele etiopiene au atacat trei baze din Eritreea. Cele două ţări au fost implicate într-un război între 1998 şi 2000. Atunci, Etiopia şi Eritreea, două dintre cele mai sărace state de pe Glob, au cheltuit sute de milioane de dolari pentru a se înarma. Zeci de mii de oameni au murit.

Potrivit unei decizii a comisiei internaţionale de la Haga, în cazul conflicutului dintre 1998 şi 2000, Eritreea a încălcat legea internaţională şi a provocat războiul, atacând Etiopia.

Fostă colonie italiană și britanică, Eritreea a fost anexată de Etiopia în 1952, fapt ce a avut că urmare un lung război de eliberare care a culminat cu obținerea independenței Eritreei în 1993.

Etiopia este un stat din estul Africii, cu o populaţie de 82 de milioane de persoane. Venitul mediu pe cap de locuitor este de numai 350 de dolari pe an. Eritreea este vecinul de la nord al Etiopiei, având o populaţie net inferioară, de 5,8 milioane de persoane. Venitul mediu pe cap de locuitor este un pic mai mare decât în Etiopia – 472 de dolari.

Vezi si

Primul zbor transatlantic alimentat 100% cu combustibil alternativ decolează azi de pe aeroportul Heathrow din Londra spre New York

Primul zbor transatlantic alimentat doar cu combustibili alternativi va decola marți dimineață, 28 noiembrie, din …