Friday , September 30 2022

Rușii vor să ocupe prin referendum o regiune, în vreme ce  toată lumea se uită cu îngrijorare la centrala nucleară Zaporojia. Comandant rus: „Am minat toate obiectivele importante ale centralei. Fie pământ rusesc, fie pârjolit”

Evgheni Balițchi, „șeful administrației interimare” a regiunii Zaporojia, a declarat că a semnat un ordin de începere a pregătirilor pentru un „referendum” privind „aderarea” la Rusia, deși nu a spus când ar trebui să aibă loc.

„Ukrainska Pravda” este, cel mai probabil, prima sau în orice caz printre primele publicații ucrainene care fac trimitere la demersul anunțat de Evgheni Balițchi și, în acest sens, publicația ucraineană citează agenția rusă de știri de propagandă „RIA Novosti”. „Semnez ordinul Comisiei Electorale Centrale … privind inițierea și pregătirea unui referendum privind reunificarea regiunii Zaporojia cu Federația Rusă”, ar fi spus Evgheni Balițchi, cel pe care presa din Ucraina îl numește „Gauleiterul” din Zaporojia.

De altfel, toți colaboratorii rușilor din zona administrativă a regiunilor ocupate ca urmare a invaziei de după 24 februarie au fost „taxați” de către ucraineni cu acest apelativ de „Gauleiter”, care trimite la practicile naziste când ocupanții – germani, la acea vreme – recurgeau la serviciile unor persoane devotate ce răspundeau de o anumită zonă teritorială și nu dădeau socoteală decât unui Reichsleiter sau Führer-ului. Desigur, de această dată se sugerează că un „Gauleiter” pus de ruși pe o regiune ocupată din Ucraina ar avea puteri foarte mari și nu răspunde decât în fața unui număr restrâns de persoane din conducerea Federației Ruse.

Pe de o parte, media ucraineană remarcă despre colaboratorul rușilor Evgheni Balițchi faptul că a semnat documentul în timpul forumului „mișcării sociale” organizat de ocupanți în regiunea Zaporojia cu tema „Suntem împreună cu Rusia” și care se desfășoară în orașul ocupat Melitopol.

Pe de altă parte, presa ucraineană remarcă faptul că Evgheni Balițchi nu a scos niciun cuvânt când colaboratorii urmează să desfășoare ceea ce autoritățile Ucrainei califică a fi „activități ilegale similare împreună cu Kremlinul”.

Regiunea Zaporojia are puțin peste 27 mii kmp, cu aproape 1.600 kmp mai mică decât Albania și 2.600 kmp mai mică decât Armenia. Populația (conform recensământului din 2001, pentru că de atunci Ucraina nu a mai efectuat alte cercetări sociologice și statistice de asemenea amploare) era de aproape 1,9 milioane de locuitori, din care peste 750 de mii locuiau în centrul regional Zaporojia. Ponderea vorbitorilor de limba rusă oscila între 40 și 50% atât pe regiune, cât și pe centrul regional ca atare, numai că datele sunt anterioare lui 2014, prin urmare nu pot fi considerate decât cel mult orientative, nicidecum de actualitate și cu atât mai puțin de precizie ridicată. Semnificativ sub cele ale Albaniei și Armeniei, care au o populație de circa 3 milioane de locuitori.

Peste 90% din teritoriul regiunii Zaporojia este situat pe malul stâng al fluviului Nipru până la țărmul mării Azov și cea mai mare parte a acestui teritoriu este deja ocupat de ruși. Cel puțin deocamdată, centrul regional Zaporojia nu este încă în mâinile rușilor. Cu toate acestea, invadatorii au pus mâna pe cel de-al doilea mare oraș al regiunii și, totodată, al doilea port ucrainean de la marea Azov, Berdeansk (circa 200 de mii de locuitori) – primul fiind Mariupol, situat pe teritoriul regiunii Donețk – și pe al treilea oraș ca mărime al regiunii Zaporojia, Melitopol (circa 150 de mii de locuitori), însă în aceasta din urmă și în preajma sa sunt semnalate activități destul de frecvente ale partizanilor ucraineni.

În momentul actual, întreaga lume privește cu îngrijorare la situația din Zaporojia, dar nu din cauza luptelor partizanilor din zonele ocupate de ruși, ci din cauza luptelor care au loc în zona imensei centrale nucleare Zaporojia (puterea instalată a celor șase reactoare fiind de 5.700 MW, față de cele 1.412 MW la cele două reactoare de la Cernavodă) situată pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe fluviul Nipru, în imediata proximitate a orașului Energodar – al patrulea ca număr de locuitori a regiunii Zaporojia.

Tensiunile de acolo cresc mult de tot în ultimile zile. Dacă în primele zile ale invaziei scuturile umane ale cetățenilor ucraineni au fost destul de eficiente în a bloca accesul rușilor în centrală, de data aceasta situația nu mai este nici pe departe în favoarea Ucrainei.

Compania Energoatom – care administrează uriașa centrală nucleară – face referire la declarația lui Valeri Vasiliev, șeful rus al forțelor de apărare împotriva radiațiilor chimice și biologice, care este acum la comanda garnizoanei și care ar fi spus că „fie va fi pământ rusesc, fie un deșert pârjolit”. „După cum știți, am minat toate obiectivele importante ale centralei nucleare Zaporojia. Și nu ascundem acest lucru de inamic. … Suntem pregătiți pentru consecinţele acestui pas. Iar voi, soldaţii eliberatori, trebuie să înţelegeţi că nu avem altă cale. Iar dacă este cel mai sever ordin, trebuie să îl îndeplinim cu cinste”, susține Energoatom că ar fi declaraţia lui Valeri Vasiliev.

Cel mai probabil rușii nu vor avea doza de nebunie exagerată de a arunca centrala nucleară în aer. Asta nu înseamnă că nu o vor apăra și că, într-adevăr, nu au pus niște mine ca să-i încerce pe ucraineni. În concluzie, este o strategie cât se poate de cinică pentru a mai abate atenția de la miza constituirii unei noi republici separatiste sau a alipirii unui teritoriu anume la Rusia. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Putin va semna vineri decretul de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate la Rusia. Festivități în centrul Moscovei

Rusia anunţă că urmează să anexeze oficial patru părţi ale Ucrainei în cadru unei ceremonii, …