Wednesday , December 7 2022

Rușii l-au răpit și pe șeful adjunct de la centrala nucleară Zaporojie

Adjunctul șefului centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, a fost răpit de forțele ruse, a anunțat compania nucleară din Ucraina Energoatom. Valeri Martiniuk, director general adjunct pentru resurse umane la centrala nucleară, a fost sechestrat luni și este reținut într-o locație necunoscută, a declarat Energoatom într-o postare pe Telegram, citată de Digi24.

Compania a precizat că răpitorii ruși „folosesc probabil metode de tortură” asupra lui Martiniuk în încercarea de a obține informații din dosarele de personal despre angajații de la Zaporojie „pentru a forța personalul ucrainean să lucreze pentru Rosatom (furnizorul de energie nucleară de stat rus) cât mai curând posibil”.

Energatom a făcut apel la șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, și la comunitatea internațională să „ia toate măsurile posibile” pentru eliberarea imediată a lui Martiniuk.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat un decret prin care a ordonat preluarea controlului asupra centralei nucleare de la Zaporojie și transformarea ei în „proprietate federală”. Anterior, rușii îl răpiseră pe șeful centralei nucleare de la Zaporojie, care a fost eliberat după mai multe zile.

 

Vezi si

Ungaria a blocat, prin veto, ajutorul UE de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei 

Ungaria s-a opus, marţi, prin veto, pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub …