Wednesday , November 29 2023

Rusia și China au ridicat avioane de război deasupra Mării Japoniei în timpul vizitei lui Biden

Avioane militare ruse și chineze au efectuat, marți, exerciții comune în regiunea Asia-Pacific, a declarat ministerul rus al apărării, potrivit Reuters. Exercițiul a avut loc în contextul în care președintele american Joe Biden își încheia vizita oficială în Asia.

Patrula comună a avioanelor ruso-chineze a durat 13 ore deasupra mărilor Japoniei și Chinei de Est și a implicat bombardiere strategice rusești Tu-95 și avioane chineze Xian H-6.

Ministrul japonez al Apărării a numit exercițiul „o provocare”, în timp ce un oficial american a spus că a arată profunzimea cooperării dintre cele două țări.

Avioane ale forțelor aeriene japoneze și sud-coreene au urmărit avioanele rusești și chineze pentru o parte a exercițiului, a declarat ministerul rus.

Japonia a ridicat de la sol două avioane imediat ce avioane de război rusești și chineze s-au apropiat de spațiul său aerian. Tokyo găzduia o întâlnire a liderilor grupului Quad care include Statele Unite, a declarat ministrul Apărării Nobuo Kishi.

Tokyo a transmis îngrijorările atât Rusiei, cât și Chinei prin canale diplomatice, a spus Kishi într-o conferință de presă.

El a caracterizat incidentul drept o probabilă provocare atât din partea Beijingului, cât și a Moscovei într-o zi în care Biden, premierul indian Narendra Modi și liderul proaspăt ales al Australiei, Anthony Albanese, s-au întâlnit la Tokyo.

„Credem că faptul că această acțiune a fost întreprinsă în timpul summitului Quad îl face mai provocator decât în ​​trecut”, a spus el, adăugând că este al patrulea astfel de incident din noiembrie.

Ministerul chinez al Apărării a confirmat exercițiul comun peste Marea Japoniei, Marea Chinei de Est și Pacificul de Vest despre care a spus că este parte a unui exercițiu militar anual.

Este primul exercițiu militar comun al Chinei și Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit unui oficial american.

„Credem că asta arată că China continuă să fie dispusă să se alinieze îndeaproape cu Rusia, inclusiv prin cooperare militară”, a spus oficialul, adăugând că astfel de acțiuni trebuie planificate cu mult timp înainte.

„China nu se îndepărtează de Rusia. În schimb, exercițiul arată că China este pregătită să ajute Rusia”, a spus oficialul.

Luni, Biden a înfuriat China spunând că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwan, dar a spus ulterior că politica SUA față de Taipei nu s-a schimbat. China consideră Taiwanul o parte inalienabilă a teritoriului său care ar trebui reunită cu continentul.

Incursiunea de marți a fost prima raportată de la preluarea mandatului noului președinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, pe 10 mai. Duminică, Yoon s-a întâlnit cu Biden, cei doi lideri promițând măsuri pentru a contracara influența Chinei în regiune.

Armata din Coreea de Sud a declarat că a ridicat de la sol avioane de luptă după ce cel puțin patru avioane chineze și patru rusești au intrat în zona sa de apărare aeriană.

Coreea de Sud nu a primit niciun avertisment cu privire la exerciții, a declarat o sursă militară din Seul. Când Seul a văzut că aeronava părea să se îndrepte către zona de apărare, a folosit liniile telefonice pentru a-i avertiza pe omologii chinezi și ruși.

China a răspuns că este un exercițiu regulat, a adăugat sursa, în timp ce Rusia nu a dat niciun răspuns.

Vezi si

Mark Rutte pare favoritul de moment în cursa pentru desemnarea viitorului secretar general al NATO

Premierul olandez în exercițiu, liberalul Mark Rutte, pare bine plasat pentru a-i succeda lui Jens …