Tuesday , March 5 2024

Rusia este pe cale să preia avantajul pe frontul ucrainean, avertizează serviciul militar de informații norvegian

Rusia este pe cale să se impună în războiul din Ucraina datorită unei rezerve mai mari de efective, capacității complexului său militar-industrial de a produce mari cantități de arme și muniții și sprijinului material oferit de țări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni șeful serviciului militar de informații norvegian, potrivit AFP.

La prezentarea raportului anual de evaluare a riscurilor pentru acest serviciu, directorul său, Nils Andreas Stensones, a afirmat că Ucraina va avea nevoie de un ajutor militar occidental “substanțial” pentru a putea spera să întoarcă în favoarea sa evoluția conflictului.
“În acest război, Rusia se află la ora actuală într-o situație mai puternică decât în urmă cu un an și este pe cale să preia avantajul”, a estimat în fața presei șeful informațiilor militare norvegiene.
Rusia poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, ea se adaptează sancțiunilor impuse de Occident mai bine decât se aștepta acesta din urmă, iar industria rusă este în prezent capabilă să producă suficiente muniții, vehicule de luptă, drone și rachete care să permită forțelor ruse “menținerea efortului lor de război tot anul”, a detaliat oficialul norvegian.
Mai mult, precizează acesta, Rusia beneficiază de sprijinul militar al Coreii de Nord, Iranului, Belarusului și Chinei. Cea din urmă nu furnizează Rusiei arme, ci “mașini, vehicule, electronică și piese de schimb” utile pentru industria militară rusă, explică șeful serviciului militar de informații norvegian.
Prin urmare, concluzionează el, “va fi nevoie de un ajutor occidental substanțial cu armament pentru ca forțele ucrainene să se poată apăra și să reia inițiativa în conflict”, amintind de asemenea de nevoia armatei ucrainene de muniții, arme cu rază lungă de acțiune, sisteme antiaeriene, tancuri și avioane de luptă.
Norvegia se numără, alături de Danemarca și Olanda, printre țările europene care s-au angajat să furnizeze Ucrainei avioane multirol F-16, un aparat cerut insistent de Kiev.
“Norvegia și Europa trebuie să fie pregătite să-și asume mai multe responsabilități pentru a-și asigura propria securitate și pe cea a aliaților lor”, a reacționat ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram.
Washingtonul a fost principalul susținător al Ucrainei, căreia i-a oferit de la începutul invaziei ruse din februarie 2022 un ajutor financiar și militar care însumează circa 113 miliarde de dolari, dar un pachet suplimentar de peste 60 de miliarde de dolari cerut de președintele democrat Joe Biden este blocat în Congres de republicanii fostului președinte Donald Trump, ceea ce crește povara asupra UE în susținerea Ucrainei. (Agerpres)

Vezi si

Șeful spionajului militar ucrainean: Nu va exista nicio „înghețare” a războiului

Declarații foarte puternice au fost făcute de șeful GUR Kiril Budanov în ultimul său interviu, …