Sunday , April 28 2024

Rusia este dispusă “să ajute” Transnistria, dar va sprijini dialogul până la final

Rusia s-a declarat miercuri deschisă să ajute Transnistria, regiune separatistă prorusă din cadrul Republicii Moldova, ai cărui reprezentanți au cerut anterior ajutorul Moscovei în fața a ceea ce ei au numit “presiunea sporită” din partea Chișinăului, informează EFE.

“Oamenii care sunt în Transnistria trăiesc în condiții foarte dure. Desigur, au mare nevoie de ajutor. Rusia este deschisă la acest ajutor, dar preferăm până în ultimul moment să rezolvăm orice problemă prin dialog, dialog politic”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, în cadrul unei conferințe cu un grup de studenți. La așa-zisul Congres al “deputaților de la toate nivelurile” din Transnistria, întrunit săptămâna trecută la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a fost adoptată o rezoluție oficială prin care se cerea “protecția” Rusiei în fața a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei transnistrene din partea guvernului moldovean.

Inițial, apelul transnistrean de săptămâna trecută a fost interpretat ca o solicitare de ajutor militar, dar autoritățile separatiste au clarificat că este vorba de o cerere de asistență strict politică pentru reactivarea negocierilor în vederea soluționării conflictului, remarcă EFE. Peskov a recunoscut că situația dintre Transnistria, un teritoriu populat preponderent de slavi – scrie EFE – și Republica Moldova “este departe de a fi previzibilă și calmă”.

“Acolo locuiesc oameni care în mare măsură nu sunt de acord cu ceea ce fac autoritățile de la Chișinău. Desigur, sperăm că autoritățile moldovenești vor ține cont de părerea acestor oameni”, a declarat Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului și-a exprimat totodată încrederea că Republica Moldova nu va urma sfaturile niciunei puteri din afara regiunii și nu va alege “calea confruntării și represiunii poporului”. “Acest lucru va duce la o catastrofă”, a adăugat el și a denunțat că “bacilul rusofobiei se înmulțește” în Republica Moldova.

Peskov a criticat și faptul că unii lideri consideră că a paria pe apropierea de Uniunea Europeană înseamnă a fi “dușmani” ai Rusiei

Vezi si

Serviciile secrete americane consideră că Putin probabil nu a ordonat uciderea lui Navalnâi

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin probabil nu a ordonat …