Thursday , February 2 2023

Rusia anunță că a preluat controlul celei mai mari centrale nucleare din Europa, de la Zaporojie

Forţele ruse deţin controlul celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, anunţă miercuri Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA), citând informaţii de la Moscova. Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a fost informat de diplomaţi ruşi de la Viena, unde se află sediul agenţiei, transmite dpa.

Într-o scrisoare a ambasadei Rusiei către AIEA se afirmă că personalul centralei de la Zaporojie continuă să asigure funcţionarea în siguranţă, iar nivelurile de radiaţii sunt normale.

În Ucraina funcţionează 15 reactoare nucleare, în patru centrale.

Grossi a avertizat deja despre pericolul unui accident atomic grav, în contextul luptelor care se dau de o săptămână, de când forţele ruse au invadat ţara. Consiliul guvernatorilor AIEA urmează să se întrunească miercuri pentru a discuta situaţia.

Potrivit lui Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, forţele ruse încearcă să captureze şi centrala atomică Ucraina Sud, situată la circa 350 de km la vest de Zaporojie. Au fost observate mai multe elicoptere care se îndreptau spre acest obiectiv.

Militarii ruşi au ocupat de săptămâna trecută centrala atomică dezafectată de la Cernobîl. Ulterior, s-a înregistrat o uşoară creştere a nivelului radiaţiilor la locul catastrofei din 1986. Se pare că motivul a fost ridicarea prafului de pe solul încă radioactiv din zonă, scrie dpa.

Vezi si

Ucraina va primi din SUA rachete cu rază mai lungă de acţiune. Rusia: Nu vor schimba mersul evenimentelor

Anunţurile de la Washington că Ucraina va primi rachete cu rază mai lungă de acţiune …