Saturday , March 25 2023

Rusia a trimis întăriri pentru trupele sale în estul Ucrainei în vederea lansării unei noi ofensive

Rusia a trimis întăriri în estul Ucrainei înainte de o posibilă nouă ofensivă, a declarat un guvernator ucrainean, dar serviciile de informații britanice au apreciat marți că este puțin probabil ca Moscova să dispună de suficiente forțe pentru a influența într-un mod semnificativ cursul războiului în următoarele câteva săptămâni, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Disperată de sosirea ajutorului militar occidental pentru Kiev, Rusia ar putea lansa o ofensivă majoră din considerente ‘simbolice’ legat de împlinirea la 24 februarie a unui an de la invazia sa în Ucraina, pe care Moscova insistă să o numească ‘operațiune militară specială’, remarcă Reuters.
Ucraina plănuiește la rândul său o ofensivă în primăvară pentru a recuceri teritoriile pierdute, dar așteaptă livrările de rachete cu rază lungă de acțiune și de tancuri de luptă promise de Occident, iar unii analiști apreciază că țara este la câteva luni distanță de nivelul necesar de pregătire pentru o contraofensivă majoră.
‘Vedem din ce în ce mai multe rezerve (rusești) desfășurându-se în direcția noastră, vedem că se aduc tot mai multe echipamente’, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al regiunii Luhansk, ocupată aproape în întregime de Rusia.

‘Ei aduc muniție care este utilizată într-un mod diferit decât înainte, nu mai efectuează bombardamente non-stop. Încet-încet încep să economisească, pregătindu-se pentru o ofensivă la scară largă’, a declarat Haidai la televiziunea ucraineană.
‘Cel mai probabil le va lua zece zile pentru a-și aduna rezervele. După data de 15 februarie, ne putem aștepta la această ofensivă în orice moment’, a spus el.
În condițiile în care războiul este pe cale să atingă un punct de cotitură pe măsură apropierii unui an de la declanșare, Ucraina nu mai înregistrează progresele făcute în a doua jumătate a anului 2022, iar Rusia înaintează lent cu sute de mii de soldați din trupele de rezervă mobilizate, notează Reuters.
Serviciul de informații britanic apreciază marți în buletinul său zilnic că forțele militare ruse au încercat probabil încă de la începutul lunii ianuarie să relanseze operațiunile ofensive majore pentru ocuparea zonelor din regiunea Donețk care se află sub controlul Ucrainei.
Cu toate acestea, forțele ruse au câștigat puțin teritoriu, întrucât ‘le lipsesc munițiile și unitățile de manevră necesare pentru o operațiune de succes’, susțin ele.

‘Liderii ruși vor continua probabil să ceară progrese importante. Este puțin probabil ca Rusia să poată să adune forțele necesare pentru a influența în mod substanțial mersul războiului în următoarele săptămâni’, potrivit lor.
Analistul ucrainean în probleme de apărare, Oleksandr Kovalenko, afirmă că o nouă ofensivă rusă ar putea veni din una dintre cele patru direcții: dinspre regiunea estică Lugansk, dinspre Donețk (tot est), regiunea Zaporojie (sud) sau Mariupol (sud-est).
‘Situația este mai gravă în regiunea Donețk, în special în jurul Bahmut și Avdiivka. Rușii își vor spori contingentele acolo, precum și echipamentele și forțele de parașutiști’ , a declarat Kovalenko, expert la think tank-ul ‘Grupul de rezistență informațională’ pentru postul de radio NV (stația publicației Novoie Vremea din Kiev).
Orașul Bahmut este de mai multe luni principala țintă a Rusiei în estul Ucrainei, iar media de stat ruse susțin că mercenari ai grupului privat Wagner și-au consolidat aici pozițiile.

Kievul a declarat luni seara că forțele ruse au efectuat tiruri de tancuri, de mortiere și de artilerie acolo în ultimele 24 de ore.
Totodată, Kovalenko spune că Mariupolul, oraș-port la Marea Azov pe care Moscova l-a cucerit în luna mai, ar putea fi utilizat de partea rusă pentru a aduce trupe și echipamente pentru o nouă ofensivă. Acesta ‘ar putea servi ca nod de transport pentru forțele de ocupație ruse’, potrivit lui.
În opinia sa, contraofensiva ucraineană nu va avea loc prea curând, iar forțele ucrainene ar urma să-și asume o poziție defensivă, în special în Donețk.
‘Poate să fie o apărare activă, dar cu toate acestea o poziție defensivă. Ideea va fi de a bloca orice avans rusesc’, consideră el.
‘Situația s-ar putea schimba mai rapid în alte sectoare. Dar această situație ar putea continua timp de două luni sau două luni și jumătate, adică timpul necesar pentru asigurarea cu brigăzi de tancuri, antrenamente și echipamentele necesare’, susține același expert militar ucrainean, citat de Reuters. (Agerpres)

Vezi si

Biden afirmă că, până în prezent, China nu a livrat arme Rusiei

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, la Ottawa, că, până în prezent, China “nu …