Friday , April 12 2024

Rusia a pierdut în Ucraina 3.000 de tancuri și contează pe stocurile vechi

Rusia a pierdut peste 3000 de tancuri în războiul cu Ucraina, dar dispune de suficiente stocuri de blindate de calitate mai slabă, care pot înlocui pierderile timp de mai mulți ani, arată raportul anual privind echilibrele militare publicat de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) din Londra.

Documentul citat de Reuters menționează că rușii au rămas practic fără echivalentul întregului inventar activ dinainte de invadarea teritoriului ucrainean.
Ucraina a suferit la rândul său pierderi grele din februarie 2022, însă armamentul furnizat de Occident i-a permis să își mențină stocurile în paralel cu creșterea calității acestora, observă IISS.

Studiul arată că Moscova a scos din conservare mii de tancuri vechi, uneori chiar 90 pe lună, iar în acest ritm ar putea rezista pierderilor încă aproximativ trei ani, chiar fără capacitatea de a produce echipamente noi. Forțele ruse dispun în prezent de 1.750 de tancuri active, de la modelele T-55 vechi de decenii până la T-80 și T-90 moderne, iar stocurile sunt de încă 4.000 de blindate.
În aceste condiții, IISS consideră că blocajul în care a ajuns războiul ar putea continua pe toată durata anului 2024.
Ministerul Apărării de la Moscova a refuzat să comenteze.
Săptămâna aceasta, Senatul Statelor Unite va adopta probabil încă o lege privind ajutorul militar pentru Ucraina. Comandanții ucraineni au indicat că sunt gata să macine în continuare forțele ruse pe un front de 1.000 de km.
În ianuarie, comandantul de atunci al forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a afirmat într-un interviu acordat agenției Reuters că prioritatea va rămâne apărarea, însă nu a exclus noi contraofensive. “Obiectivele noastre sunt neschimbate: menținerea pozițiilor (…) epuizarea inamicului prin provocarea unor pierderi maxime”, a spus el. Sîrski a preluat săptămâna trecută de la generalul Valeri Zalujnîi comanda întregii armate a Ucrainei.
Raportul IISS remarcă afirmațiile unor directori din industria rusă care au susținut că a crescut producția militară. Oficialii ruși au reținut planuri de reluare a producției de tancuri T-80.
Analistul în domeniul apărării Alexander Neill din Singapore consideră că nivelul pierderilor Rusiei – 3.000 de tancuri – este “uluitor”. “Unele din acestea ar putea fi tancuri mai vechi, deci una din marile întrebări este câte tancuri din cele mai avansate mai are (Rusia) pentru orice ofensivă majoră din viitor”, a apreciat cercetătorul, care este și membru al grupului de reflecție Pacific Forum din Hawaii.
La scară mondială, IISIS a consemnat creșterea în 2023 a cheltuielilor pentru apărare cu 9% față de anul precedent și estimează că tendința va continua și anul acesta.(Agerpres)

Vezi si

Parlamentul de la Kiev a adoptat controversata lege privind mobilizarea în forțele armate

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăsprește mobilizarea în forțele armate, …