Thursday , October 6 2022

Rusia a pierdut azi contactul cu sateliţii săi şi cu ISS

Rusia a pierdut contactul cu sateliţii săi, dar şi cu Staţia Spaţială Internaţională (ISS), miercuri, în urma ruperii unui cablu electric în apropiere de Moscova, însă problema a fost rezolvată după câteva ore, a anunţat, joi, Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), citată de AFP.
“Cablul rupt ieri (miercuri, n.r.) a fost reparat. Legătura a fost restabilită, sistemul funcţionează normal”, a declarat un purtător de cuvânt al Roskomos, Aleksei Kuznetsov, citat de agenţiile de presă ruse.
Kuznetsov a subliniat că acest incident nu are consecinţe pentru acţiunea de deconectare de la ISS a capsulei Soyuz care trebuie să sosească pe Terra luni, având la bord un echipaj format din americanca Sunitha Williams, rusul Iuri Malencenko şi japonezul Japonais Akihiko Hoshide.
“Aterizarea (capsulei, n.r.) cu echipajul de pe ISS va avea loc conform programului, pe 19 noiembrie”, a spus acesta.
Surse din sectorul spaţial rus spuneau, miercuri, că ruptura cablului ar putea împiedica deconectarea capsulei Soyuz de ISS.
Potrivit unui responsabil de la Centrul rus de control al zborurilor spaţiale, “ruptura unui cablu nu influenţează cu nimic pilotarea vaselor spaţiale şi securitatea ISS”.
În timpul în care s-a încercat restabilirea contactului, ISS a fost monitorizată de Agenţia spaţială americană (NASA).
La rândul ei, NASA a calificat incidentul ca fiind lipsit de gravitate.
Cablul s-a rupt în timpul unor lucrări care au fost realizate lângă Moscova, unde se află Centrul rus de control al zborurilor spaţiale, potrivit agenţiei Interfax.

Vezi si

Ministrul german al Economiei reproșează Statelor Unite că vând gaz la prețuri „astronomice”

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck (foto), a reproşat miercuri mai multor „ţări prietene”, în …